Vállalatok

Eddig dollár milliárdokat öntött a fosszilis projektekbe, most azt ígéri felhagy a támogatásokkal a JP Morgan

NRGreport | 2021.05.15. 11:23

A világ vezető fosszilis üzemanyag-finanszírozója, JP Morgan csak tavaly 51 milliárd dollárnyi pumpált fosszilis projektekbe. Az amerikai bank most azt ígéri, hogy a megújuló források finanszírozását fogja növelni.

Az amerikai bank ígéretet tett arra, hogy 2030-ig 69% -kal csökkenti az energiaportfólió szén-dioxid-intenzitását, de már a konkrét olaj- és gázkibocsátás-csökkentési céljai jóval kevésbé ambiciózusak.

A JP Morgan Chase bank, a fosszilis tüzelőanyagok iparának első számú finanszírozója megfogadta, hogy azon dolgozik, hogy felgyorsítja az átállást:

alacsony és nulla szén-dioxid-kibocsátású forrásokra helyezi át a hangsúlyt, például nap- és szélforrásokra, és villamosenergia-portfóliójának szén-dioxid-kibocsátás intenzitását 2030-ig 69% -kal fogja csökkenteni.  

Az amerikai vállalat saját energiaszükségletének legalább 70% -át helyben megújuló energiaforrásokból, illetve megújuló energiával kapcsolatos szerződésekből szerzi be 2025-ig, és azt is megerősítette, hogy a vállalat tulajdonában lévő összes járműve elektromos meghajtású lesz ugyanekkora.  

fotó: Jamie Dimon, CEO (JP Morgan)

A JP Morgan a tavalyi 51 milliárd dollárnyi pénzügyi támaogatási összeggel kivívta magának a „legszörnyűbb fosszilis bank” címet. Utána másodikként a Citibank végzett, 48,4 milliárd dolláral, a harmadik helyet a Wells Fargo szerezte meg 26 milliárd dollárral 2020-ban.

A JP Morgan 2016 és 2020 között világszinten is kimagasló, 317 milliárd dolláros forrást biztosított a fosszilis tüzelőanyagok számára.

A most meghirdetett olaj- és gázfinanszírozással kapcsolatos széndioxid-kibocsátási célkitűzései már jóval kevésbé ambiciózusak:

– Ugyan csupán 15% -kal, de 2030-ra csökkenteni akarja olaj- és gázberuházásainak szén-dioxid-intenzitását – bár ez a szám némiképp magában foglalja a megújuló energiaforrásokat is, annak ellenére, hogy külön célkitűzést is megfogalmazott a szektor számára. Ez a cél tükrözi „a kőolaj és földgáz égetéséből származó kibocsátás csökkenését és a megújuló energiatermelés növekedését” – így áll a társaság közleményében.

– 2030-ra 35% -kal csökkenti olaj- és gázberuházásaiból eredő „működéshez kapcsolódó karbon-intenzitást”, azáltal, hogy támogatja az ipart a metánkibocsátás és a fáklyázás csökkentésében.

– Továbbá 2030-ig 41% -kal csökkenti a járműgyártási beruházásaiból származó szén-dioxid-intenzitást azáltal, hogy „az ügyfelekkel együttműködve felgyorsítja az elektromos járművekre való áttérést”.

"Nem olyan könnyű csakúgy elsétálni a fosszilis anyagoktól. Igenis szükség van még egy darabig olajra és gázra, amíg a megfelelő alacsony kibocsátással járó alternatívák kidolgozásra kerülnek és azok megnyugtató módon tudják biztosítani a világ energiaigényét."

– áll a cég éves jelentésében.

Az, hogy az olajra és gázra még szükség lenne, nem először hangzik el szakértőktől. Mint ahogy az is komoly fejfájást okoz a szektornak, hogyan fognak tudni támogatást szerezni gáztüzelésű projektekre, miközben a bankok az alacsony kibocsátású kritériumrendszer mentén helyezik ki mostantól a pénzt.

A pénzügyi vállalat azt állítja, hogy ezek a célok összhangba kerülnek a Párizsi Megállapodással, és hozzátette, hogy a vállalat 2020-ban először lett szén-dioxid-semleges, azáltál, hogy az üvegházhatású gázok összes kibocsátásának ellensúlyozását megfizette.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.