Mobilitás

Hamarosan megkönnyebbülhetnek a motorosok, érkezik nekik is a zöld rendszám

NRGreport | 2021.05.15. 03:00

Világoszöld alapszínű rendszámot használhatnak augusztustól a kizárólag elektromos meghajtású motorkerékpárok is. A környezetkímélő járművek üzemeltetői a hatályos előírások alapján többféle adó- és illeték megfizetése alól mentesülnek – adta hírül azt MTI az Innovációs és Technológiai Minisztérium bejelentését.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés felel. E környezetterhelés csökkentése nagyban elősegíthető a járműállomány korszerűsítésével, fiatalításával. A közúti kibocsátás mérséklése érdekében a környezetkímélő járművek térnyerése az anyagi ösztönzők mellett szabályozási és szemléletformálási eszközökkel is támogatandó. Az Elektromobilitási Stratégia legkésőbb 2025-ig irányozza elő a zöld rendszámhoz kapcsolódó rendelkezések teljes felülvizsgálatát.

E folyamat előkészületeinek részeként született döntés arról, hogy a kizárólag elektromos meghajtású motorkerékpárok is kaphatnak zöld rendszámot. A járművek környezetkímélőként történő besorolását műszaki vizsga vagy hatósági szemle alkalmával kérhetik az üzemben tartók. Az új előírások augusztus 11-én lépnek hatályba, ezt követően a környezetkímélőként bejegyzett motorkerékpárok első forgalomba helyezésük során világoszöld alapszínű hatósági jelzést kapnak.

A járműkategóriába a többi között a quadokat és a mopedautókat is beleértve 300-400 elektromos motorkerékpár közlekedik Magyarországon. A hétköznapi értelemben vett kétkerekű motorokból mintegy 150 elektromos hajtású lehet forgalomban idehaza. Így sokakat érint pozitívan a változás, hiszen a környezetkímélő motorkerékpárok után nem kell majd regisztrációs adót és visszterhes vagyonátruházási illetéket sem fizetni. 2021 elejétől pedig ezek a tisztahajtású járművek mentesültek a gépjárműadó alól is.

 

Címlapkép forrása: Unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.