Mobilitás

E-fuel, kék benzin: 1,5 milliárdnyi zöld lehetőség

Benedek Attila | 2021.05.16. 05:52

Akik csak az elektromos hajtást üdvözítik, azoknak a figyelme gyakran elsiklik azon, a bolygón rengeteg hagyományos üzemű jármű közlekedik. Ez a szám évente kb. 70 millió belsőégésű motorú autóval bővül. Ezeket nem lehetne zöldíteni?

Az utóbbi években erősödő zöld hullámnak akadnak furcsaságai. De a politikai akarattal keresztül vitt elektromos autózás szerencsére egyre jobban terjed és a legnagyobb nitrogénoxid kibocsátóként működő szénerőművek is előbb-utóbb bezárnak vagy megtisztulnak. Szóval kezd igazán zöld irányba fordulni a közlekedés és az élet nagy része. Ezt érdemes díjazni és kalapot emelni előtte.

Számok

Akad egy kis probléma az elektromos autók térhódításával, mégpedig az idő és a sebesség. Az első autó színre lépése óta (1886.01.29.), 2014 nyaráig, közel 2,7 milliárd autót készült, amiből a becslések szerint, 1,5 milliárd már nincs köztünk. Tehát kb. 1,2 milliárd jármű közlekedik, ez a járműpark – a teherautókkal együtt – tavaly közel 72 millió autóval bővült.

2020 arról is elhíresült, hogy a zöldek pezsgőt bontottak, mert a Földön forgalomban lévő elektromos és tölthető hibrid autók száma, átlépte a 10 milliót (10,2 millió db).

Szintetikus üzemanyagok

A szintetikus üzemanyagok, az e-fuel, és a legfrissebb szülemény, a kék benzin hasonló vérre menő vitákat szül, mint az elektromos autó. Ezen vitatkoznak komoly tudományos fokozattal rendelkező tudósok, szakemberek, zöldek. És a lelkes átlag autósok. Oda-vissza lehet érveket, ellenérveket felhozni a témában. A fent említett számokkal és tényekkel viszont nehéz vitatkozni. Érdemes lenne tenni valamit ezekkel a járművekkel és a repülőkkel, amelyek folyamatosan szennyeznek.

A fentiekhez csatlakozó probléma, hogy a Földnek akadnak olyan részei, pl. Afrika vagy az autó eladási szempontól legnagyobb ígérettel rendelkező India. Itt az átlagembernek az autóvásárlás is utópisztikus, nemhogy az elektromos autó használata.

A megoldás?

Az említett helyeken és a világ más részein viszont szén-dioxid és zöld áram segítségével előállított hidrogénből lehet metanolt készíteni, Ebből pedig tetszőleges oktánszámú benzint, gázolajat és kerozint előállítani. A szintetikus üzemanyagok használata, jóval tisztább égést eredményez. Ezzel azonnal zöldítést lehet elérni.

Az első és a sokadik látásra is bonyolultnak, de működésképesnek látszó folyamatnak fő hátránya, a drágaság. A Bosch, a Porsche és a Siemens Energy összefogásával már Chilében elkezdődött a nagyüzemi gyártást megvalósító munka. Mellettük, az Audi is célba vette ezt a területet. Az első jóslatok 1,2 és 1,4 euró/literes árat jeleznek, természetesen adók nélkül. A termelés felfutása 2024-re 55 millió tonna e-fuel készítését irányozza elő, de két év múlva ez a mennyiség megtízszerezhető.

Az árat két módon tudják lenyomni: még olcsóbbá teszik a zöld energia előállítását. A másik, hogy tovább növelik az e-fuel mennyiségét.

Amíg dolgoznak a CO2 gyilkos üzemanyag olcsósításán, akadnak más zöld módszerek is a meglévő autópark zöldítésére. A legfrissebb hír, hogy a Shell – a Bosch és a VW segítségével – májusban Németországban már elérhetővé tette a kék benzint.

Ez olyan üzemanyag, amely 33 százalékban megújuló anyagokat tartalmaz, és hasonló paraméterekkel rendelkezik, mint az E10 és a Super 95-ös benzin. Előnye velük szemben, hogy 20 százalékkal kisebb a motor kibocsátása. A Bosch példája, hogy ezer autós VW Golf VIII-as flotta, évi 10 ezer kilométeres futással, 1,5-ös TSI motorral, 230 tonna/éves CO2 csökkenést produkál.

fotó: Shell

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.