Mobilitás

A Volkswagen Európa legnagyobb e-mobilitásra összpontosító gyárát építi Zwickauban

NRGreport | 2021.05.17. 14:00

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a Volkswagen zwickaui üzemének átállítása elektromos meghajtású autók gyártására már 2018-ban elkezdődött és a tervek szerint idén ér véget. Nemrégiben egy csaknem száz méter hosszú és 180 tonnás présgépet telepítettek a Volkswagen üzemébe, így az összes karosszériaelem, például az ajtó és a csomagtartófedél is helyben készül az elektromos kocsikhoz. Továbbá kiépítettek egy úgynevezett magasraktárat is, amelyben egy 30 méter magas polcrendszeren tornyosulnak a legyártott elemek.

A 74 millió eurós (27 milliárd forint) fejlesztéssel megszűnik a karosszériaelemek beszállítása más Volkswagen-üzemekből. Ezzel évente több mint 9000 kamionút kerülhető el, és 5800 tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás. Illetve a mindent együttvéve 1,2 milliárd eurós fejlesztéssel Európa legnagyobb és leghatékonyabb elektromosautó-gyára jön létre Zwickauban, ami egyben a világ egyik leginkább automatizált autógyára is lesz, a kocsikat 1700 robot és 500-nál is több automata szállító egység mozgósításával szerelik össze.

A zwickaui gyár az egyre inkább az elektromobilitásra összpontosító Volkswagen csoport „mintaüzeme": az ott kipróbált újítások azt is szolgálják, hogy ne csak a gyártmányok járuljanak hozzá a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, hanem maga a gyártási folyamat is minél kevésbé terhelje meg a környezetet. A legfőbb cél a szén-dioxid-semleges termelés:

Zwickau ebben a tekintetben úttörő és példakép"

– emelte ki Christian Vollmer, a Volkswagen gyártásért és logisztikáért felelős igazgatósági tagja.

Az üzemet egyébként „menet közben", fokozatosan alakítják át, így az első ID-modellek – ID.3, ID.4 – mellett továbbra is gyártják a többi között a hagyományos meghajtású Volkswagen Golf Variant modellt. A Németországban 120 ezer, világszerte pedig több mint 670 ezer embert foglalkoztató VW-hez a névadó Volkswagen mellett az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, a Seat és a Skoda autómárka tartozik, valamint a Ducati sportmotorkerékpár, és saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.

 

Címlapkép forrása: Unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.