Fenntarthatóság

Napenergia: az energiatárolókról szólhat a szaldó elszámolás utáni korszak

Major András | 2021.05.17. 03:00

A komplex energiatárolási megoldások hiánya nemrég még jelentős akadályát képezte a napelemes rendszerek klímacélok eléréséhez szükséges gyorsabb terjedésének. Napjainkban azonban az innovatív akkumulátoros energiatárolók már alkalmasak arra, hogy újabb lendületet adjanak nem csak a nagyobb, ipari méretű, de a háztartási naperőművek hatékonyságnövekedésének és terjedésének Magyarországon is.

Az európai háztartási akkumulátoros energiatároló rendszerek kapacitása 2019-ben 57 százalékkal, 725 MWh-val nőtt az előző évhez képest, a piac azonban továbbra is hatalmas kiaknázatlan potenciállal bír, a háztartási méretű napelemes rendszereknek ugyanis mindössze 7 százaléka kapcsolódik energiatárolóhoz. A járványhelyzet ugyan körülbelül 9 százalékosra lassította a bővülés ütemét a SolarPower Europe becslése szerint, 2021-ben azonban ismét kétszámjegyű százalékos növekedés várható a piacon, a lendület pedig a következő években is kitarthat, több tényező miatt is.

Az energiatárolók telepítését a világ egyre több pontján a közvetlen támogatások és az önellátásra, a központi hálózattól való részleges függetlenedésre való erősödő igény mellett tarifális okok is motiválják. Integrált tároló hiányában egy tipikus háztartási napelemes rendszer a megtermelt villamos energia többségét az elosztó hálózatba adja le, miután a háztartás fogyasztása és a termelés jellemzően eltérő időszakban jár csúcsra.

A nettó vagy szaldó elszámolás általános kivezetését követően a hálózatra termelés még kevésbé éri majd meg a tulajdonosnak, márpedig 2024-től az Európai Unióban megszűnik a szaldó elszámolás. A jelenlegi információk szerint, akik nettó vagy szaldó elszámolás szerint telepítettek napelemet Magyarországon, ebben az elszámolási módban tudnak maradni 2024 után is. Az ezt követően telepített napelemes rendszerek esetében azonban a termelt energia hálózati átvétele jóval alacsonyabb tarifán fog megvalósulni, mint amennyiért a háztartás a hálózatból vételezi az áramot akkor, amikor saját napelemei éppen nem termelnek.

"Akkumulátoros energiatároló telepítésével viszont a háztartás a saját napelemei által termelt villamos energia korábbiaknál jóval nagyobb részét helyben lehet képes felhasználni, ez pedig értelemszerűen érdemben mérsékli a hálózattól és az áramárak változásaitól való függést."

Nem csak napelemgyártó

A napelemek és a hozzájuk kapcsolódó energiatárolók ma már jellemzően kisebb-nagyobb intelligens hálózatok részét képezik. Az akár háztartási szinten is kiépíthető integrált energiamenedzsment rendszerek monitorozzák a napelemek teljesítményét és menedzselik az akkumulátor kapacitását, így optimalizálják a működést, maximálisan kiaknázva a termelésben, valamint a tároló kapacitásban rejlő lehetőséget. Az alacsonyabb energiaköltségek hasznán túl az energiatároló telepítésével a felhasználó az áramkimaradásoktól is védettebbé válik, de alkalmazásuk nem csak a termelők és prosumerek számára előnyös, hanem a villamosenergia-rendszer stabilitásához is hozzájárul.

A háztartási napelemes rendszerek és a tárolók beszállítói közötti partnerségek révén a fogyasztók egyre inkább hozzáférhetnek ezekhez az integrált megoldásokhoz. Sőt, az ezzel kapcsolatos teendőket tovább egyszerűsítve, már egy forrásból, egyetlen prémium minőséget garantáló gyártótól is megrendelhetik a rendszer elemeit. Ilyen cég a korábban elsősorban a piacon kivételesnek számító minőségi garanciával rendelkező napelem modulok gyártójaként ismert német-koreai Q CELLS.

Az iparág legeurópaibb gyártójaként is emlegetett Q CELLS eddig is a napelem-technológiai innováció úttörőjének számított, azonban egy másik, a szektor jövője szempontjából meghatározó trendnek is élére állt: átfogó energia-megoldás szolgáltatóvá alakítja át tevékenységét. "A cél az, hogy az ügyfeleket mindazon termékekkel és szolgáltatásokkal, amelyekre az energiával közös útjuk során szükségük van, egyetlen vállalatból lássuk el" – fogalmazott Hee Cheul (Charles) Kim, a cég vezérigazgatója.

Ennek következtében a társaság már nem csupán egy napelemgyártó, ügyfelei pedig egyebek mellett olyan integrált napelem+energiatárolás+energiamenedzsment megoldásokhoz is hozzáférhetnek, amelyekkel költséghatékonyan optimalizálhatják energiatermelésüket és felhasználásukat. A rendszereket az egyes háztartások igényeihez szabva kínálja a társaság, így az különböző nagy teljesítményű napelemmodulokból, inverterekből és energiatárolókból állítható össze.

Új, rugalmas energiatároló a magyar piacon

A skálázható, 6,3-12,6-18,9 kWh kapacitású, az LG Chem integrált akkumulátorfelügyeleti megoldásával ellátott lítium-ion akkumulátor áramszünet esetén is folyamatos áramellátást biztosít. Az energiatárolóra 10 éves termékgarancia vonatkozik, eszerint egy évtized után is a kezdeti akkumulátorkapacitás legalább 80 százalékával rendelkezik. A gyakorlatilag bármilyen új vagy meglévő fotovoltaikus rendszerhez, illetve inverterhez integrálható energiatároló alkalmazásával a napelemes rendszer termelésének 65-73 százaléka is a saját felhasználást fedezheti, míg anélkül ez az arány csak 40-45 százalék.

A Q CELLS a napelemeket, hibrid invertert és nagy teljesítményű lítium-ion akkumulátort is magába foglaló méretezhető és bővíthető integrált háztartási energiatároló rendszerét (Q.HOME+ ESS HYB-G2) egy, a vállalat németországi technológiai és innovációs központjában kifejlesztett energiakezelő vagy -felügyelő rendszerrel kínálja, mely lehetővé teszi az energiatermelés, -felhasználás és tárolás teljes áttekintését. Az üzemállapotot automatikusan figyelő és ellenőrző intelligens energiafelügyelő szoftver okostelefonos alkalmazással is kezelhető és valós időben vezérelhető, illetve konfigurálható, így a webalapú monitoring platform minden feltételt biztosít a rendszer optimális kihasználásához. A rendszerhez mindemellett a Q.HOME EDRIVE-G1 kompakt, univerzális elektromosautó-töltő is telepíthető 22 kW-os töltőteljesítménnyel.

"A társaság 2021 második felében egy új rugalmas energiatároló megoldás bemutatását is tervezi Európában, így Magyarországon is, ahol a lakossági napelemes rendszerekhez csatlakozó energiatároló megoldások iránti igény erősödését a szaldó- vagy nettó elszámolás tervezett kivezetése is egyre inkább támogathatja. A kivezetési folyamat az otthonfelújítási támogatással megvalósuló napelemes rendszerek esetében már 2021 második félévétől elkezdődik."

Az új, Q.HOME+ ESS G3 nevű rendszer szinte bármely háztartási naperőműhöz csatlakoztatható 18 kWp-ig. Elemei a központi (Q.SAVE MATEBOX-G3 1P) kontroll egységhez csatlakoznak, amely a felhasználási igényeket, a helyi hálózat és az elszámolási rendszer sajátságait figyelembe véve többféle üzemmódot tesz lehetővé. Az egy- és háromfázisú hibrid inverter (Q.VOLT HYB G3) névleges AC oldali teljesítménye 3,7 és 15 kW/kVA között alakul. Veszélyhelyzeti tápegysége akár 1 századmásodpercél rövidebb idő alatt képes reagálni áramkimaradás esetén, szünetmentes ellátást biztosítva. A Volkswagen-csoporthoz tartozó Gotion Hi Tech által gyártott, gyorsan tölthető lítium-vasfoszfát akkumulátor (Q.SAVE BAT-G3), illetve a kapcsolódó akkumulátorkezelő egység (Q.SAVE BMS-G3) 3-6-9-12 kWh névleges kapacitással lesz elérhető.

Igazodási pont

A vállalatnál nagy reményeket fűznek az új energiatárolási megoldásokhoz, valamint a szintén saját fejlesztésű, MLPE (module level power electronics; modul- vagy panelszintű teljesítményelektronika) megoldásokkal ötvözött következő generációs napelemekhez. A várhatóan a szektor továbbfejlődése során is igazodási pontként szolgáló átfogó energia-megoldás szolgáltatóvá válás eredményeképpen a Q CELLS tevékenysége egyéb aktivitásokkal is bővült, amelyek az energia-kiskereskedelemre, a finanszírozásra és az eszközkezelésre, illetve napelemlízinre is kiterjednek egyre többországban.

A társaság a napelemgyártók között különleges módon 2021-ben a nyolcadik egymást követő évben is megkapta a globális napelemipar egyik legtekintélyesebb elismerését, az EuPD Research Kiváló PV márka díját Európában. A meghatározó független bankképességi besorolásokon, így a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) és a PV ModuleTech rangsorában a Q CELLS a legmagasabb, prémium kategóriába tartozik. A vállalat – a napelemgyártók közül egyedüliként – 2011 óta folyamatosan és sikeresen részt vesz a nemzetközileg elismert független német minőségtanúsítási hatóság (VDE) tesztelési programjában. 2020-ban pedig ez a társaság lett az első modulgyártó, amely tanúsítást kapott a TÜV Rheinland új minőségellenőrzési programja keretében. Az új, aktuálisan elérhető legkiterjedtebb és legszigorúbb tesztelési rendszer magában foglalja a termelés független és véletlenszerű helyszíni ellenőrzését, valamint a beszállítók és alapanyagok rendszeres vizsgálatát is, ami az iparágban szintén kivételesnek számít.

Fotók forrása: Q CELLS

  Major András
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.