Vállalatok

Nem tért le a már megszokott pályáról az ALTEO az első negyedévben sem

NRGreport | 2021.05.18. 06:00

Visszaigazolták az ALTEO ESG-szemléletű stratégiájának létjogosultságát és az elmúlt időszakban meghozott befektetési döntések helyességét az első negyedév eredményei: a konszolidált EBITDA 98 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest, míg a csoport nettó eredménye 137 százalékkal nőtt – olvasható az ALTEO közleményében.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, továbbra sem volt érdemi hatással az ALTEO működésére a COVID-19 okozta általános gazdasági visszaesés, sőt az első negyedévben is folytatták a menetelést: az árbevétel 426 millió forintos bővülése mellett az EBITDA 98 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest. Ebben oroszlánrészt vállalt a hő- és villamosenergia-termelést irányító szabályozási központ, amelynek kimagasló eredményességéhez az is hozzájárult, hogy gázmotoros kapacitásait tavaly 18 MW-tal bővítették.

Szintén jelentős hozzáadott értéke volt az első negyedévi teljesítményben a támogatott villamosenergia termelési szegmensnek. Ezen belül is kiemelkedik a tavaly megvásárolt 15 MW-os szélerőműpark és a felújított gibárti vízerőmű többleteredménye. Végezetül a pandémia hatásaira leginkább érzékeny energia kiskereskedelmi terület is kitett magáért: a tavalyit meghaladó eredménnyel járult hozzá a konszolidált EBITDA jelentős bővüléséhez. A konszolidált nettó eredmény 137 százalékkal lett magasabb, mint 2020 azonos időszakában.

Az ALTEO vezérigazgatója, Ifj. Chikán Attila szerint a remek teljesítményhez az is közrejátszik, hogy rendkívül következetesen folytatják befektetési és beruházási programjukat, teljes összhangban a 2024-ig tartó időszakra szóló, még 2019 őszén bemutatott stratégiával.

Ennek folyományaként szisztematikusan bővítjük a kapacitásokat, igazodva a kiegyenlítő energetikai szolgáltatások iránti kereslet élénküléséhez"

 – tette hozzá a vezérigazgató, aki szerint utóbbi elsődlegesen a megújuló energetikai fejlesztések terjedésének, különösen a naperőművi kapacitások jelentős bővülésének köszönhető.

A csoport összteljesítményén azért sem érződik a pandémia hatása, mert eredményes tevékenységeik képesek a válságérzékenyebb üzleti szegmensek gyengébb teljesítményét túlkompenzálni. A nemrégiben elindított hulladékgazdálkodási, elektromos mobilitási, illetve megújulótermelés-menedzsment üzletágak életében például kismértékű lassulást okozott a COVID-19, ezt azonban átmenetinek tekintik, és a járványhelyzet lényeges enyhülésével ezeken a területeken is fellendülésre számítanak.

 

Címlapkép forrása: ALTEO

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.