Fenntarthatóság

Az üzleti alapokra helyezett újrahasznosítás mentheti meg a környezetet

NRGreport | 2021.05.19. 03:00

A körforgásos gazdaságra való teljes átállás még mindig sok problémát vet fel nagyvállalati és hétköznapi szinten is, hiszen az újrahasznosítás és a szelektív hulladékgyűjtés az anyagok időbeli elhasználódása és a felhasználási lehetőségek korlátozottsága miatt nem jelenthet valódi és teljeskörű megoldást.

Erdélyi Szabolccsal, a HybridCycle ügyvezetőjével arról beszélgettünk, hogyan próbálja meg a vállalat megszüntetni a hulladék fogalmát, miben rejlik az egyén felelőssége, hogyan lehet üzleti alapokra helyezni az újrahasznosítást.

Újrahasznosítás üzleti alapokon

Ahogy a HybridCycle látja, a legfontosabb lépés az, hogy minél előbb elkezdjük a mostani és a jövő generációjának a szemléletformálását környezetvédelmi kérdésekben. „Ha már lakossági szinten elérjük akárcsak azt, hogy a háztartásokban kevesebb hulladék keletkezzen akár azáltal, hogy csökken a fogyasztás mértéke, akár azáltal, hogy a keletkezett hulladékot újrahasználják vagy megfelelően gyűjtik, már hatalmas lépést tettünk egy zöldebb élet kialakítása felé. Hiszünk abban, hogy a mikro szinteken történő változások jelentik egy tudatosan működő társadalom alapját.” – mondta Erdélyi Szabolcs.

A TerraCycle és a HybridCycle

A HybridCycle egy magyar fenntarthatósági ügynökség, mely a TerraCycle közösségi hulladékgyűjtési kezdeményezés licenszének a kizárólagos tulajdonosa hazánkban és további hét országban. Céljuk, hogy megtalálják a szemét feldolgozásának és újrahasznosításának legjobb, legkreatívabb metódusait, mely által akár olyan ipari design termékek is születhetnek, amelyek jól szemléltetik a hulladék újrahasznosítási lehetőségeit. „A környezetvédelem és a vele szorosan összefüggő hulladékgazdálkodásra különösen igaz, hogy az egyéni és kollektív felelősségvállalás elkerülhetetlen.” – emelte ki Erdélyi Szabolcs. A körforgásos gazdaság képviselője, Tom Szaky, 2020-tól a HybridCycle-lel közösen dolgozik azon, hogy a szélesebb körű edukáció, a célirányos kommunikációs projektek és a figyelemfelkeltő trash art hatására sikeresebb, nagyobb tömegeket megmozgató, az érintett vállalatokat nagyobb arányban bevonó fenntarthatósági program valósuljon meg hazánkban.

A körforgásos gazdaságban, ellenben a mostani lineáris gazdasággal, mindenféle hulladék újrahasznosítható, így akár egy cigarettacsikk vagy egy használt pelenka is új formát ölthet. „Minden vásárlás egy szavazás arról, hogy milyen lesz a világ holnap. Amit veszünk, abból holnap még több lesz, amit nem veszünk meg, abból pedig kevesebb. Erre kell gondolnunk vásárlás közben, mert a cégek arra figyelnek, amit teszünk" – véli Tom Szaky.

Fotó: Ajándék Terminál

Ahogy arra Szaky utalt, az egyéni felelősségvállalás nem elegendő, a nagyvállalatoknak szintén egyfajta szemléletváltáson kell átmenniük, itt jön be az újrahasznosítás üzleti alapokra való áthelyezésének a kérdésköre. Ebben idén egyébként elég nagy előrelépést láthattunk nemzetközi szinten is, hiszen a multik sorra álltak elő a saját fenntarthatóbb és körforgásos gazdaság előmozdítását segítő stratégiáikkal, amivel komoly versenyelőnyt szerezhettek. „Mi is folyamatosan várjuk környezetük iránt felelős vállalatok, önkormányzatok és közintézmények jelentkezését, akik az így létrejövő projektek eredményeit újrahasznosított tárgyakban, illetve művészeti programokban láthatják viszont" – tette hozzá Erdélyi Szabolcs.

A HybridCycle missziója Magyarországon

A HybridCycle a körforgásos gazdaság felé nyitás előmozdításában Magyarországon két régióra osztotta fel a projektjeit. Az észak-balatoni régióban júniustól öt programot indítanak el, köztük egy fenntarthatósági workshopot strandokon. Továbbá három észak-balatoni helyszínen egy művészeti rezidencia programot tartanak, ahol olyan magyar és nemzetközi művészeket látnak vendégül hat hónapon keresztül, akik hulladékból fognak műalkotásokat készíteni, és ezekből kiállítást is rendeznek. Ezen felül még egy 10 napos nemzetközi művészeti alkotótáborra is sor kerül. Ősszel pedig idén már harmadszorra rendezik meg Budapesten a Waste Revolution elnevezésű konferenciát, mely a hétköznapi élet és a fenntarthatóság kapcsolatának témái köré épül.

Fotó: Waste Revolution

 

Címlapkép forrása: Dóczi Attila/HybridCycle

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.