Vállalatok

Zöld útra tér a norvég Equinor

NRGreport | 2021.05.20. 13:52

Vajon mikor alakul át egy olaj- és gázipari óriás megújuló energiával foglalkozó vállalattá? A világ legnagyobb fosszilis cégeit elnézve a válasz az, hogy „még nem”. Viszont az elmúlt időszak egyértelműen azt mutatja, hogy a norvég Equinor kétségtelenül már olyan erő lett, amellyel már számolni kell, ha zöld energiára gondolunk – még akkor is, ha működésének nagy része még mindig szénhidrogénekhez kötődik.

A norvég vállalatcsoport hatalmas pozíciókat épít több kulcsfontosságú piacon is, köztük az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és legújabban Lengyelországban, ahol csaknem 1,5 gigawattos tengeri szélenergiára vonatkozó „különbözeten alapuló ügyletet” (contract for difference-CFD) kötött a helyi partnerrel, a Polenergia-val.

fotó: Equinor

Az Equinor megújuló energiaforrásokkal foglalkozó vezetője, Pål Eitrheim, a Recharge magazinnak adott exkluzív interjúban kifejtette a csoport „klaszter” stratégiáját, kiemelve Európának az offshore szélfejlesztés területén tetten érhető kétségtelen unikális előnyeit.

Eitrheim emellett hangsúlyozta az Equinor óriási lehetőségeit az úszó tengeri szélerőműtelep bizniszben – ahol globálisan is úttörő szerepet játszott.

Ez a gyorsan feltörekvő úszó szélfarm piacok iránti lelkesedés a héten mutatkozott meg leginkább, amikor az Equinor megerősítette, hogy csatlakozik az Enihez, Norvégia új, tengeri szélenergia tenderében, valamint a dél-koreai Donghae 1 projetkben is mérföldkőhöz érkezett, ahol szintén partner.

Az úszó szélfarm potenciálja szerződéseket és munkahelyeket teremthet a helyi piacokon.

A Simply Blue Energy fejlesztő elárulta, hogy már tárgyalásokat folytat a Chevron által támogatott Ocergy-vel a Skóciában tervezett 200 megawattos teljesítményű Salamander projekt felszereléséről. A Chevron Technology Ventures, az energiaóriás egyik divízója nemrég csatlakozott a norvég Moreld ipari csoporthoz, hogy elősegítse az Ocergy OCG-Wind koncepciójának prototípus-előkészítését.

Az első negyedév nehéz volt a nagy, mérnöki termékek gyártásával és szállításával foglalkozó vállalatok számára: pandémia, megugró acélárak, logisztikai puzzle és a Szuezi-csatorna elzáródása. De a szakértők hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi pandémia okozta piaci költségnyomást nem szabad annak jeleként tekinteni, hogy a szél elveszíti versenyképességét az energiaátmenetben. A második negyedév sok szempontból már ígéretesebbnek mutatkozik.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.