Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Mire figyeljünk a lízingcég kiválasztásánál? Ne csak a havi díjra!

Benedek Attila | 2021.05.21. 06:06

Ha valaki lízing szolgáltatót keres, akkor a bőség zavarával küzd, mert rengeteg vállalkozás tevékenykedik ezen a területen. Ezért is jó tudni, hogy mire figyeljünk a megfelelő partner kiválasztásánál.

Érdemes egy picit visszamenni az időben. A hazai lízing, azaz tartós bérlet piac egyik fontos változását a 2008-as válságnak köszönhetjük. Ekkor sok banki hátterű, nagy nevű vállalat lezárta ezt a fajta tevékenységét. Az általuk hagyott űrnek köszönhetően rengeteg új szereplő jelent meg a területen. Éppen ezért jelentős különbségek adódhatnak a szolgáltatások színvonala és az árak között.

Az utóbbi évek változásai közé tartozik, hogy a fókusz áttevődött a szimpla pénzügyi szolgáltatásról a háttér fontosságára. Ilyenek a hozom-viszem javítási szolgáltatások, a téli-nyári gumik szuper gördülékeny cseréje, a profi ügyfélszolgálat és a kapcsolattartó kiemelkedő szerepe.   

A legfrissebb irányvonal pedig az, – kis túlzással – hogy mobilitás szolgáltatóvá válik a lízing cég. Ahol az autó mellett, az elektromos rásegítésű kerékpártól kezdve, sok más, városban használatos mikromobilitási eszköz is elérhető.

Ne csak az árat nézzük!

Az egyik fontos tudnivaló, hogy megérkeztek a piacra a biztosításban megismert módszerek, azaz olyan cégek, akik begyűjtik helyettünk az ajánlatokat. Így a lízinget igénybe vevőnek már csak az a dolga, hogy aláírja a megfelelő számokat kínáló szerződést.

Az itt elkövethető hiba a következő: a legtöbb esetben csak a havi díj látszik. Kizárólag az összegre fókuszálni, pedig elég kalandor természetre vall. Ugyanis számtalan dolog található a lízing szolgáltatás mögött, például a csereautó biztosítás, a járművek javíttatása, az állandó telefonos és e-mailes ügyfélszolgálat.

A szolgáltatás lényegét jelentő háttérről érdemes begyűjteni valós információkat és referenciákat. És arra fókuszálni, hogy a lízing cég, mennyire tudja biztosítani a mobilitást, például baleset vagy az autó műszaki hibája esetén.

Érdemes a szolgáltatónál a kapcsolattartó személyét ”megnézni”. Ugyanis a tartós bérlet szolgáltatásnál, ez a munkatárs jelenti a kapcsot cég és az ügyfél között.

fotó: VW

Az apró betűs rész

Nagyon fontos, hogy a lízing cég milyen javítási háttérrel rendelkezik és miként intézteti a téli-nyári gumiabroncsok cseréjét. De nem lehet elhanyagolni a pénzügyi részt sem, ami pl. a szolgáltatás lejáratánál okozhat váratlan kiadásokat.

Ide tartozik a TCO, azaz a teljes futamidő alatt felmerülő költség. Itt az tud csapdás lenni, ha valaki ezt nem nézi meg, és csak a havi díjakra összpontosít. Előfordulhat olyan eset is – ha a teljes futamidőt nézzük – hogy a szolgáltatás lejártakor, a nagyobb havi díjjal rendelkező autó lesz az olcsóbb.

Van egy alapszabály, ami a legtöbb esetben működik: az alacsony bérleti díj, magas becsült maradvány értéket jelent. Ez az összeg, amit a futamidő végén el kell rendezni.

Hasonló helyzetet teremthet az is, ha a szolgáltatást igénybe vevő, nem tájékozódik arról, hogy mi történik akkor, ha az elején megegyezett évi x ezer kilométert túllépik vagy jóval kevesebbet fut az autó. Azaz a tervezett kilométerszám mennyire rugalmas, mennyire változtatható a szolgáltatás közben.

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.