Trading

A koronavírus helyett a karbonsemlegesség adja fel a leckét az energetikai szektornak

NRGreport | 2021.05.22. 03:00

Amellett, hogy hazai energetikai szektor a világjárvány kihívásainak is ellenállt, az elmúlt évben három, Magyarország és Közép-Európa számára is egyaránt fontos, az ellátásbiztonságot növelő energetikai projekt valósult meg – idézi a MEKH közleménye Ságvári Pált, a nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettest.

Nem is a koronavírus jelenti a legnagyobb kihívást az energiapiacoknak

A Risk Management in Energy című konferenciát negyedik alkalommal rendezték meg a moszkvai központú Energetikai és Pénzügyi Intézet (Institute for Energy and Finance – IEF) szervezésében Oroszország Energetikai Minisztériumának támogatásával. Az eseményen tartott előadásában Ságvári Pál hangsúlyozta, hogy a globális járvánnyal szemben az energiaszektor ellenállónak bizonyult. A plenáris szekció előadói viszont egyetértettek abban, hogy az energiapiacok előtt álló legnagyobb kihívást nem a világjárvány okozta gazdasági visszaesés jelenti, hanem a karbonsemlegességi célokat kitűző szakpolitikai irányváltás, ami mellett világszerte egyre több kormány kötelezi el magát. A résztvevők szerint a szabályozó hatóságok előtt álló egyik legfontosabb feladat, hogy az energetikai rendszerek megbízható és stabil működését az energiaátmenet alatt is biztosítsák.

Ellátásbiztonság szempontjából is fontos energetikai projektek valósultak meg

A MEKH elnökhelyettese felidézte, hogy az elmúlt évben három Magyarország és Közép-Európa számára egyaránt fontos energetikai projekt is megvalósult: 2020 novembere óta 1,75 milliárd m3 földgázkapacitás érhető el Románia irányából a magyar–román földgázvezetéken, 2021. január óta működik a horvátországi krk-szigeti LNG-terminál (ahol a MET Croatia hétéves időszakra már összesen 2,67 milliárd köbméter kapacitást kötött le, az MVM Csoport pedig évi 1 milliárdos lekötést vállalat), áprilisban pedig elindult a villamosenergia-kereskedelem az új magyar–szlovák határkeresztező távvezetékeken. A fejlesztések pedig tovább növelték hazánk és a régió ellátásbiztonságát.

A következő egy év is a fejlesztések körül forog

A következő tizenkét hónapban várható, magyar vonatkozású fejlesztéseket is ismertették az online konferencián. Korábban már beszámoltunk róla, hogy az FGSZ Földgázszállító Zrt. működési engedélyében, az évi 6 milliárd köbméter kapacitással rendelkező kiskundorozsmai szerb-magyar betáplálási ponttal és hozzá kapcsolódó 15 kilométeres vezetékszakasszal bővíti ki a földgázszállító-vezetékek és a betáplálási pontok listáját. Így a 2021. október 1-től kezdődő gázévre lehetővé válik a Szerbia felőli beszállítási kapacitások lekötése az épülő új földgázbetáplálási ponton. 2021. június 17-től indul a magyar, román, szlovák, cseh, lengyel, osztrák és német felek együttműködésével megvalósuló Interim Coupling, vagyis a másnapi kereskedésű villamos energia piac-összekapcsolás projekt (DE-AT-PL-4M MC project), majd 2022 februárjától a még szélesebb európai térséget, az úgynevezett Core-régiót felölelő áramlás alapú (flow-based) másnapi piac-összekapcsolás. 2022 márciusában pedig várhatóan megvalósul a magyar–szlovén villamos energia határkeresztező távvezeték üzembe helyezése is.

 

Címlapkép forrása: FGSZ

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.