Szabályozás

Döntöttek a G7-országok, nem finanszírozzák tovább a szénprojekteket

NRGreport | 2021.05.23. 18:43

Megállapodott a világ hét legfejlettebb országa pénteken, hogy év végéig leállítják a szén-dioxidot kibocsátó szénprojektek nemzetközi finanszírozását, és fokozatosan megszüntetik az összes fosszilis tüzelőanyag támogatását, hogy teljesítsék a globálisan elfogadott éghajlatváltozási célokat.

A fosszilis tüzelőanyagok finanszírozásának leállítását jelentős lépésnek tartják a klímaváltozás elleni harcban. Cél, hogy a globális hőmérséklet emelkedését 1,5 Celsius fokig korlátozzák -így kerülve el a földre váró pusztító hatásokat.

Nagy siker, hogy Japánt is sikerült bevonni a szénprojektek nemzetközi finanszírozásának ilyen rövid időn belüli befejezésébe. Az olyan országok, mint Kína, aki még mindig támogatja a szenet, egyre inkább elszigetelődni látszik, miközben egyre nagyobb a nyomás, ami nehezedik rá.

A G7 (Group of Seven -Hetek csoportja) a fejlett országok csoportját jelenti. A pénzügyminisztereinek redszeres találkozóján – 1976 óta Kanadával bővülve- évente többször megvitatják a gazdaságpolitika kérdéseit.  

Franciaroszág, Németország, Olaszország, Japán, Egyesült Királyság és az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió most arról döntött, hogy "le kell állniuk a szénre irányuló nemzetközi beruházásoknak”.

Az országok arra vállaltak kötelezettséget, hogy 2021 végéig konkrét lépéseket tesznek annak érdekében, hogy abszolút megszüntessék azt a fajta szénre alapuló villamosenergia-termelésnek a közvetlen támogatását, amelyben nem törekszenek a kibocsátott anyagok megkötésére.

Alok Sharma, a COP26 klíma-konferencia elnöke a nemzetközi szénfinanszírozás leállítását "személyes prioritássá", hogy megszüntesse a világ fosszilis üzemanyagra való támaszkodásánt, és történelembe küldené vissza a szenet már a novemberi ENSZ találkozón. Felszólította Kínát is, hogy határozza meg rövid távú politikáit, amelyek aztán majd a hosszabb távú célok megvalósításában segítenek.

A ZÖLD CSOPORTOK KONKRÉTUMOKAT VÁRNAK

A G7 nemzetek abban is megállapodtak, hogy "együttműködnek a többi globális partnerrel a zéró kibocsátású járművek bevezetésének felgyorsítása érdekében", továbbá a következő évtizedben dekarbonizálni kívánják az energiaszektort és elállnak a fosszilis üzemanyagok nemzetközi finanszírozásától, bár erre a célra nem határoztak meg konkrét dátumot.

Egyes zöld csoportok azt jelezték, hogy bár üdvözlik a lépéseket, a G7-nek szigorúbb menetrendet kellett meghatároznia.

Rebecca Newsom, az Egyesült Királyság Greenpeace politikai vezetője kijelentette:

"Túl sok a homályos ígéret, amikor konkrétumokra és ütemezett cselekvés tervre van szükségünk."

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a hét elején készített jelentésében a legszigorúbb figyelmeztetésnek adott hangot, mondván, hogy a befektetőknek nem szabad új olaj-, gáz- és szénellátási projekteket finanszírozniuk, ha a világ a század közepére el akarja érni a nettó nulla kibocsátást.

————————————————————————————————

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket is:

– Egszisztencális válságban a gáz, miközben Európára áramellátási problémák várnak

Eddig dollár milliárdokat öntött a fosszilis projektekbe, most azt ígéri, felhagy a támogatásokkal a JP Morgan

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.