Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A világ egyik legnagyobb tengeri szélerőmű-parkját építi a BASF és az RWE közösen

NRGreport | 2021.05.26. 09:00

A szélerőmű-park a tervek szerint az Északi-tengeren fog felépülni a német BASF vegyipari konszern és az RWE energiaipari konszern közös beruházásában – adta hírül az MTI.

A 2 gigawatt áramtermelési kapacitásával a világ egyik legnagyobb szélerőmű parkja a BASF ludwigshafeni üzemét látja majd el zöld energiával 2030-tól. A megtermelt áram egyötödét a BASF a zéró szén-dioxid-kibocsátási mérlegű üzemanyagcellás meghajtásokhoz szükséges hidrogén előállítására használja majd fel. A szélerőmű-park és a hidrogén előállításához szükséges elektrolízis üzem létesítésének a beruházási költségét több mint 4 milliárd euróra becsülik az együttműködő felek.

A BASF vezérigazgatója, Martin Brudermüller szerint a projekt „világítótoronyként" jelzi majd a Németország fenntartható termelőipari telephelyként játszott ígéretes jövője felé vezető utat.

Elektromosítással és szén-dioxid-kibocsátás mentes hidrogén alkalmazásával együtt kívánjuk felgyorsítani a szén-dioxid-semleges vegyipar megteremtését" – fogalmazott.

Az együttműködő felek a közleményükben jelezték viszont, hogy a projekt csak a politika hathatós támogatásával lesz megvalósítható. Meg kell teremteni ugyanis a kivitelezés feltételeit az áramelosztó hálózat kapacitásbővítési terveinek a módosításával, a tengeri szélerőmű parkok tenderkiírásainak a bővítésével. Hangsúlyozták egyúttal, hogy a beruházás megvalósításához nem lesz szükség költségvetési támogatások igénybevételére.

Hatalmas, eddig kiaknázatlan biznisz rejlik a szélerőművekben

Nemrégiben nyilatkozta az Equinor megújuló energiaforrásokkal foglalkozó vezetője, Pål Eitrheim is, hogy Európának az offshore szélerőmű-fejlesztés területén tetten érhető, kétségtelen unikális előnyei vannak, emiatt a vállalat óriási lehetőséget lát az úszó tengeri szélerőműtelepekben. Csatlakoztak is az Enihez, Norvégia új, tengeri szélenergia tenderében, valamint a dél-koreai Donghae 1 projektben is mérföldkőhöz érkeztek, ahol szintén partnerek.

Az ilyen és ehhez hasonló tiszta energiaszektori fejlesztésekre szükség is van, mivel a klímaváltozás megfékezéséhez a 2020-as rekordévhez képest is két-háromszorosára kellene fokozni csak a szélerőmű telepítések ütemét, illetve ezek a projektek bizonyítottan több gazdasági előnyt és munkahelyet is kínálnak.

 

Címlapkép forrása: Unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.