Rezsi

Készítse fel az otthonát a nyárra ezekkel a tippekkel!

Stuth-Nagy Niki | 2021.05.27. 07:00

Bár az esős időjárás miatt nem úgy tűnik, a nyár már a nyakunkon van, éppen ezért érdemes elgondolkozni azon, hogyan készítse fel az otthonát a melegebb hónapokra a környezetvédelmi és energetikai hatékonyság szem előtt tartásával.

Legyen egy jó termosztátja!

Ahhoz, hogy ne kelljen vagyonokat költeni a klímára, a legegyszerűbb, ha programozható termosztátot használ az ember. Ha nincs otthon, ne hűtse a lakást, de azért soha ne hagyja, hogy nagyon felmelegedjen, ha hajlamos rá. Állítsa be a hőmérsékletet egy nem túl hideg, nem túl meleg opcióra, és ne a benti hőmérséklettel akarja ellensúlyozni majd a kinti kánikulát!

Figyeljen a nyílászárókra!

Ahogyan télen sem szereti az ember az utcát fűteni, úgy nyáron sem érdemes azt hűteni. A nagy melegek előtt ellenőrizze le, jól szigetelnek-e az ablakok és az ajtók, ha pedig nem, akkor csináltassa meg őket, mert komoly pénzt lehet spórolni az ilyenen – hogy a környezeti következményekről ne is beszéljünk.

Használja többet a grillt és az airfryert!

Nyáron érdemes azokat a főző- és sütőberendezéseket használni, amelyek nem generálnak túl sok hőt, különben extrán le kell hűteni a lakást vagy a házat. Lehet, hogy itt az ideje beruházni olyan eszközökre, mint egy grill (ma már kaphatók az erkélyen is elférő változatok), vagy az airfryer, ami nemcsak a hőtől, de még a kellemetlen szagoktól is megszabadítja az embert.

Éjszaka használja a mosógépet, mosogatógépet, szárítót és társait!

Minden ilyen eszköz hőt termel, ami a nyári meleg nappalok során nem a legjobb megoldás. Amit csak tud, használjon inkább a hűvösebb éjszakákon, ahol úgy is le tudja hűteni a helyiségeket, ha kinyitja az ablakot, nem kell a klímára hagyatkozni hozzá.

Cserélje le a hagyományos izzókat!

Ez az, amit a legtöbben nem tesznek meg, pedig óriási hatással van az energiahatékonyságra és a hőtermelésre is: a LED-izzók ugyanis sokkal kevesebb hőt termelnek a működésükkel, mint a hagyományosak, így nyáron sokat adhatnak hozzá az ember komfortérzetéhez.

Szellőztessen természetesen!

Nem mindig a klímát kell azonnal bekapcsolni – szerezzen be néhány ventilátort, és nyissa ki az ablakokat! Sokszor már a légmozgás is sokat segít a hőérzeten, ráadásul sokkal egészségesebb is az, ha nincs akkora különbség a kinti és a benti hőmérséklet között. A klíma mindig az utolsó megoldás legyen!

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#energiahatékonyság   #nyár   #rezsi  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.