Vállalatok

Klímaaktivisták legyőzték az Exxont a tiszta energiáért folytatott küzdelemben, ami lavinát indíthat meg az olajszektorban

NRGreport | 2021.05.28. 13:40

Megdöbbentő vereséget szenvedett az ExxonMobil, amikor részvényesei legalább két, aktivista befektetők támogatását élvező igazgatósági tagjelöltet választottak meg. A két új igazgató célja, hogy a vállalatot a tisztább energiaforrások felé tereljék, és eltávolítsák az olajtól és a gáztól.

Az ország legnagyobb olajtársasága ellen, a kis fedezeti alap által indított kampány sikere rákényszerítheti az energiaipart, hogy szembe nézzen végre az éghajlatváltozás kihívásaival, továbbá ösztönzőleg hathat azokra a Wall Street-i befektetési cégekre, amelyek kiemelt fontosságot tulajdonítanak az éghajlatváltozásnak. Az elemzők nem tudtak feleleveníteni egyetlen hasonló esetet sem, amikor az Exxon vezetősége elvesztette a szavazást a vállalat által kinevezett igazgatók ellen, így most a részvényesek négyből két olyan igazgatót választottak meg, akiket az a befektetői koalíció jelölt, amely szerint az olajipari óriás nem fektet be elég nagy mértékben a megújuló energiaforrásokba.

„Ez mérföldkő az Exxon és az iparág számára" – mondta Andrew Logan, a Ceres, az éghajlatváltozás komolyanvételét ösztönző nonprofit befektetői hálózat vezető igazgatója, majd hozzátette: „Az, hogy az energiaipar hogyan reagál majd erre az egyértelmű jelzésre, abszolút meghatározza azt is, hogy mely vállalatok fognak sikeresen tovább működni az előttünk álló energiaátmenet során – és melyek nem.”

A szavazás azt mutatja, hogy a magánszemélyek és vállalkozások befektetéseit kezelő Wall Street-i óriáscégek egyre nagyobb hatalommal bírnak, s ezzel talán rá tudják bírni a vállalatvezetőket a környezetvédelmi és társadalmi célok elérésére. E cégek némelyikét olyan vezetők irányítják, akik a klímaváltozást a gazdaságra és a bolygóra nézve is komoly fenyegetésnek tekintik.

Fotó forrása: Unsplash

Az Exxon öt legnagyobb részvényese közé tartozik a Vanguard, a BlackRock és a Fidelity, nagy befektetési alapokkal foglalkozó társaságok. A BlackRock, a világ legnagyobb vagyonkezelője és 6,7 százalékos részesedésével az Exxon második legnagyobb részvényese, vezető szerepet tölt be a vállalatok szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére irányuló erőfeszítésekben. Idén a BlackRock vezérigazgatója, Laurence D. Fink szerint a koronavírus-járvány „arra késztetett bennünket, hogy erőteljesebben szálljunk szembe az éghajlatváltozás globális fenyegetésével".

A BlackRock az aktivisták támogatását élvező négy jelölt közül hármat támogatott. A szavazatokat a szerdai nap végén még nem számolták át teljesen, és a 12 fős igazgatótanácsban két hely még bizonytalan volt. Az Exxon vezetősége által jelölt személyek közül nyolcan kaptak helyet.

A kampányt vezető fedezeti alap, az Engine No. 1 győzelme rendkívül nagy szemrehányás volt Darren W. Woodsnak, az Exxon elnök és -vezérigazgatójának. Ez az aktivisták évek óta tartó erőfeszítéseinek csúcsa, céljuk, hogy az olajipari óriásvállalatot környezetvédelmi politikájának és szemléletének megváltoztatására kényszerítsék. Néhány nagy nyugdíjalap, köztük a New York Állami Közös Nyugdíjalap és a Kaliforniai Közalkalmazotti Nyugdíjrendszer is csatlakozott az Engine No. 1-hez, amelyet tavaly indítottak el.

A győzelem már régóta érett

Az Engine No. 1, amely az Exxon részvényeinek kevesebb mint 1 százalékát birtokolja, tavaly decemberben kezdte meg kampányát. Az elmúlt évtizedben az európai olajtársaságok egyre nagyobb mértékben fektettek be a szél- és napenergia, valamint más új energiaforrásokba, például a hidrogén üzemanyagcellákba, amelyek szén-dioxid és más üvegházhatású gázok helyett vízgőzt termelnek.

A változás másik jele a Chevron, mint második legnagyobb amerikai olajvállalat részvényesi szavazása volt, amikor szerdán átvitték azt a javaslatot, miszerint csökkentenie kell a vállalat által gyártott illetve az autós vásárlóknak eladott üzemanyag felhasználásából származó kibocsátási mennyiséget. Hollandiában pedig egy bíróság arra kötelezte a Royal Dutch Shellt, hogy 2030 végéig 45 százalékkal csökkentse a bolygót felmelegítő gázok kibocsátását 2019-es kibocsátásához képest – ez a döntés azonban csak a Shell hazájában érvényes.

Az Exxon és más nagy amerikai olajvállalatok határozottan ellenálltak, egy az európai olajcégekéhez hasonló megközelítésnek, mivel a megújuló energiát pénzkidobásnak tekintik, és ezen a téren kevés szakértelemmel rendelkeznek. Az Exxon az elmúlt években nagy összegeket fektetett be a Guyana partjainál folyó mélytengeri kutatásba és a nyugat-texasi és új-mexikói Permian-medencében folyó palafúrásokba.

A Dallas közelében található Exxon régóta vezető szerepet tölt be az olajiparban, bár egészen a közelmúltig csak apránként fektetett be a jövedelmező olaj- és gázpalamezőkbe. Több veszteséges beruházást is végrehajtott, beleértve a kanadai olajhomok befektetését. A gyenge hozamok folyamatosan nyomást gyakoroltak a vállalat vezetésére, hogy átalakítsa át stratégiáját. 

Az elmúlt hónapokban az Exxon megpróbálta elhárítani a másként gondolkodó befektetők aggályait azzal, hogy az ipari üzemekből származó szén-dioxid megkötésére és a föld alatti örökös tárolására irányuló új beruházásokat jelentett be. A befektetők között időnként az Exxon elődje, a Standard Oil-t alapító John D. Rockefeller néhány leszármazottja is megjelent.

A két új IG tag

Gregory Goff, az Andeavor kőolaj-finomító vállalat volt vezérigazgatója és Kaisa Hietala, a Neste, finn, bioüzemanyagokat gyártó energiaipari vállalat környezetvédelmi tudósa és korábbi vezetője volt az Engine No. 1 két jelöltje, akik végül helyet kaptak az ExxonMobil igazgatótanácsában. Az igazgatótanácsbeli minimum két hely elvesztése szinte biztosan arra ösztönzi majd az aktivistákat, hogy nyomást gyakoroljanak a vállalatra, illetve további olajvállalatokra és más különböző iparágban működő vállalatra is, akik szerintük nem tesznek eleget a klímaváltozás kezelésének kérdésében.

A vállalat közölte, hogy a végleges eredményeket szerdán még nem teszik nyilvánossá, egy független ellenőr határozza meg a bejelentés időpontját.

Új korszak

A nagy befektetési cégek általában óvatosabban és fokozatosabban szoktak változást kényszeríteni vállalatokból és nem szeretnek túlságosan beleavatkozni a működésébe. A részvényindexeket követő hatalmas befektetési alapok általában azért fektetnek nagy olajtársaságokba, mert azok szerepelnek az indexekben. De ahogy az éghajlatváltozás egyre fenyegetőbbé válik, a befektetési cégek is felismerik, hogy a befektetők nem biztos, hogy szeretnék, ha a pénzüket olyan vállalatokba fektetnék, amelyek fosszilis üzemanyagokból profitálnak. Egyes elemzők úgy vélik, hogy a legnagyobb befektetési cégek ezek után nagyobb valószínűséggel beavatkoznak majd.

„Ez új korszakot jelez a vállalatok éghajlatváltozásban betöltött szerepében, és új korszakot a vállalatirányításban" – mondta Erik Gordon, a Michigani Egyetem üzleti professzora.

Az Engine No. 1 és szövetségesei azzal érveltek, hogy az Exxon éghajlatváltozással és az olaj- és gázüzlettel kapcsolatos álláspontja nemcsak a bolygónak árt, hanem a vállalat jövőbeni nyereségének is, mivel a kormányok megkövetelik a vállalatoktól az üvegházhatású gázok kibocsátásának fokozatos csökkentését, majd megszüntetését. És úgy tűnt, hogy a vállalat részvényeseinek többsége – legalábbis részben – egyetért ezzel az állásponttal.

„Ez valójában nem ideológiáról szól, hanem gazdaságról" – mondta Chris James, az Engine No. 1 alapítója egy interjúban.

A vállalati igazgatótanácsok felügyelik és tanácsokkal látják el a vezetést a nagy döntésekkel kapcsolatban. Bár az új Engine No. 1 igazgatói létszáma viszonylag alacsony, mégis fontos helyet foglalnak el az Exxon igazgatótanácsában, és megpróbálhatják befolyásolni a vállalat stratégiáját, különösen a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentését illetően.

Liz Gordon, a New York Állami Közös Nyugdíjpénztár (New York State Common Retirement Fund) vállalatirányítási ügyvezető igazgatója, aki mintegy nyolcmillió Exxon-részvényt birtokol, elmondta, hogy irodája évek óta együttműködik az Exxonnal a klímavédelemmel kapcsolatban. „De a kötelezettségvállalások valóban frusztrálóak voltak" – mondta. Ezért a mai szavazás „történelmi áttörés, amely egyértelmű üzenetet küld az Exxonnak, hogy változtatnia kell az üzleti stratégiáján" – tette hozzá.

A BlackRock a szavazás indoklásakor kijelentette „a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet a következő évtizedekben gyorsan csökkenhet", és ez árthat az Exxon részvényesi hozamának.

Az Exxon szerint nincs értelme megújuló energiaforrásokra helyezni a hangsúlyt, és már így is eleget tesz a klímaváltozással kapcsolatos kötelességeinek azáltal, hogy a szén-dioxid megkötésére irányuló projektekbe fektet – beleértve egy javasolt 100 milliárd dolláros projektet is, amelynek célja az üvegházhatású gáz összegyűjtése a houstoni hajócsatorna mentén fekvő ipari létesítményekből.

Fotó forrása: Exxon

A vállalat részvényeinek árfolyama az előzetes eredmények bejelentése után megugrott, és 1,2 százalékos emelkedéssel zárta a napot.

A lobbi sem lesz már ugyanolyan

A részvényesek két olyan javaslatot is megszavaztak, amelyeket az Exxon vezetősége ellenzett. Az egyik, hogy a United Steelworkers szakszervezet javaslata szerint a vállalatnak be kell számolnia minden lobbiköltségről. A másik, a BNP Paribas Asset Management által szorgalmazott javaslat szerint az igazgatóságnak be kell számolnia arról, hogy a vállalat törvényhozóknál folytatott lobbitevékenysége hogyan illeszkedik a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény céljaihoz.

Az Exxon még ezen a héten is próbálta meggyőzni a részvényeseket, hogy ne szavazzanak együtt az aktivistákkal. A vállalat hétfőn közölte, hogy még az idén két új igazgatót vesz fel az igazgatótanácsba, köztük egy klímaszakértőt.

A környezetvédők szerint a szavazás támogatni fogja a nagy befektetési cégek munkáját, amelyek az éghajlatváltozással kapcsolatban nyomást gyakorolnak a vállalatokra.

„Ez a pillanat nem csak az Exxon Mobilról szól" – mondta Fred Krupp, az Environmental Defense Fund (Környezetvédelmi Alap) elnöke. „Ez arról szól, hogy a nagy vagyonkezelők és más befolyásos befektetők szót emelnek, hallatják a hangjukat, és teszik, amit tenniük kell, a vállalatok éghajlatvédelmi retorikájukat összevetik a tetteikkel."

 

Címlapkép forrása: Exxon

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.