Fenntarthatóság

Nem vásárol többet gyémántot a legnagyobb ékszergyártó

Stuth-Nagy Niki | 2021.05.28. 08:00

Komoly lépésre szánta el magát a Pandora: az egyik legnépszerűbb ékszergyártó nem használ többet valódi gyémántot, helyette laboratóriumban előállított változattal fogja díszíteni az ékszereit. A kezdeményezés annak a projektnek a része, amely fenntarthatóbbá akarja tenni a vállalatot.

A világ legértékesebb gyémántlelőhelyei Afrikában találhatók, a kitermelésük pedig humanitárius és környezetvédelmi problémákat is felvet. A gyémántbányákból a kitermelés környezetszennyező módon zajlik, ráadásul általában kizsákmányolt munkások, gyakran fiatalkorúak végzik a bányászat legveszélyesebb és egészségre káros folyamatait. Az, hogy a gyémánt egy ritka drágakő, egy mesterségesen fenntartott illúzió, ráadásul ma már laboratóriumban is elő lehet állítani, mindenféle környezeti vagy emberi jogi probléma nélkül.

A Pandora vezérigazgatója, Alexander Lacik bejelentette, hogy pontosan ezen okok miatt a cég átáll a mesterséges gyémántok használatára, és nem vásárol többet bányászott gyémántot. A laboratóriumi gyémánt minden tulajdonságában megegyezik a természetesen előforduló változattal, ugyanolyan optikai, fizikai, termikus és kémiai tulajdonságokkal rendelkezik, ráadásul sokkal olcsóbb előállítani, mint kibányászni. Ugyanazon karakterisztikák szerint lehet megbecsülni az értékét: a karát a gyémántok esetében a kövek súlyát jelenti (1 karát=200 mg), de a drágakőként felhasznált gyémánt értékét nem csak a súlya, hanem a 4C alapján határozzák meg: Colour (szín), Clarity (tisztaság), Carat (tömege karátban) és Cut (csiszolás).

A Human Rights Watch 2020-as jelentése szerint még mindig nagyon messze vagyunk attól, hogy a gyémántokat fenntartható módon bányásszák és dolgozzák fel. A nagy ékszergyártók egy része figyel már arra, hogy csak olyan forrásból vásároljon, amely biztosan nem környezetszennyező bányából érkezik, és a dolgozókat rendesen megfizetik, nem alkalmaznak fiatalkorúakat, és a helyi konfliktusok sem nehezítik a munkát. Ez azonban még mindig nem igaz mindegyik ékszergyártóra, sokan ugyanis mindezt nem tudják garantálni.

A Pandora szerint a laboratóriumban előállított gyémántjaik szénsemleges eljárással készülnek, és a csomagolás, valamint a szállítás is zéró kibocsátással történik majd. Az új kollekció gyémántjait 60 százalékban megújuló energiával készítették, és azt remélik, hogy mire ezek az áruk elérik a globális piacot, már megoldják a 100 százalékot is. A bővítést a jövő évre tervezik.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.