Rezsi

A 3+1 legnagyobb mítosz az otthoni energiahatékonyságról

Stuth-Nagy Niki | 2021.06.01. 05:38

Biztos mindenki hallott már tippeket és trükköket azzal kapcsolatban, hogy milyen tevékenységek a leginkább energiahatékonyak – ki kell húzni a laptopot, vagy maradhat a töltőben, inkább menjen a fűtés egész nap alapjáraton, mint hogy mindig fel kelljen fűteni a lakást, és társaik. Ezek közül rántjuk le a leplet néhányról.

Menjen egész nap a fűtés alacsony szinten, így kevesebb energiába kerül felfűteni a lakást

Ez egész egyszerűen nem így van, bár nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy a folyamatos alacsony szintű fűtés sokkal rosszabb lenne, mintha a munkából hazaérve tekerné rá az ember a meleget. A leginkább energiatakarékos megoldás azonban mindenképpen az, ha csak akkor használja az ember a fűtést, amikor szüksége van rá. Ennek az oka leginkább az, hogy mindenképpen szökik ki némi meleg a lakás vagy ház szigetelési rendszere ellenére is, így ha egész nap fűtünk, többet fűtjük „az utcát” is.

Nem kell kihúzni a dugóból a laptoptöltőt, alig használ energiát

Bár valóban nem használ túl sokat, a sok kicsi is sokra megy – ha a töltő vagy a laptop meleg, amikor nem használja, akkor bizony szívja el az áramot folyamatosan. Évente néhányezer forintot meg lehet spórolni azon, ha az ilyenekre odafigyel az ember. Persze a tévét nem érdemes minden egyes éjszaka kihúzni, de a laptopot, a telefont, és az ehhez hasonló egyéb készülékeket jobb nem áramon hagyni.

Nem kell mindig lekapcsolni a lámpát, ha kimegy egy szobából

A mai energiatakarékos LED-lámpáknál óriási különbséget nem fog tapasztalni a villanyszámlában, ha néha égve hagyja őket, de sokkal energiahatékonyabb, ha lekapcsolgat mindent, ha nem használja. Nem igaz, hogy több energiát használ el akkor, ha le- és felkapcsolgatja őket. Ez nemcsak a lámpákra, hanem az elektromos készülékekre is igaz, készenléti módban hosszú ideig ezek se álljanak, mert csak feleslegesen fogyasztják az áramot, és a kikapcsolás-bekapcsolás ezeknél sem használ el több áramot, mint az, ha hagyjuk őket járni.

A kézi mosogatás hatékonyabb, mint a gépi

Az új mosogatógépek már úgy vannak összerakva, hogy a lehető leginkább víz- és energiahatékonyak legyenek. Ezen kívül szinte mindegyiken van már ökofunkció is, így még hatékonyabban lehet használni őket. De még a régi fajta mosogatógépek nagy részénél is jellemző, hogy a kézi mosogatás sokkal több vizet használ el, és sokkal inkább meglátszik a vízszámlán, mint az, ha jól megpakoljuk a gépet, és egyszerre több edényt mosatunk el vele.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#energia   #energiahatékonyság  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.