NRGreport
Menü

Megváltoznak a rendszámok, a taxik és a rendőrség járművei is külön betűjelet kapnak

Mobilitás | NRGreport | 2021-06-03 05:00

A három betűből és három számból álló jelenlegi rendszámtáblákból néhány éven belül már nem lehet többet kiadni. A szükséges informatikai és egyéb fejlesztések elvégzése után 2022. július 1-jétől négy betűből és három számból álló rendszámtáblákat vezetnek be hazánkban – adta hírül az MTI az ITM bejelentését.

Többlettehertől nem kell tartani

A jelenlegi karakterkészlet használatával már csak néhány évig biztosítható a rendszámok kiadása. A mostanit felváltó formátum azonban tartósan megoldja majd a gépkocsik hatósági jelzéssel való ellátását. Schanda Tamás az ITM stratégiai és parlamenti államtitkára elmondta, az átállás felmenő rendszerben történik meg, az új formátumú táblákat az újonnan forgalomba helyezett járművek kapják meg jövő nyártól.

A felmenő rendszerű bevezetés semmiféle adminisztrációs többletterhet nem jelent sem a tulajdonosok, sem pedig az üzemeltetők számára, kiadásaikat nem növeli. A forgalomban lévő hatósági jelzések a továbbiakban is használhatók lesznek, azokat nem kell majd új táblákra cserélni. A hosszabb rendszámok a járműpark természetes ütemű megújulásával, fokozatosan váltják majd fel a régieket – olvasható a közleményben.

A jövő júliustól kiadható rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak majd.

Több változás is érkezik

Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák is, az eddigi "E", "M", "P", "SP" és "Z" betűjelűek helyett, szintén felmenő rendszerben, egységesen "I" betűjelűeket adnak majd ki. A taxik a jövőben TX, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek. A muzeális jellegű (oldtimer) járművekre kiadható OT rendszámok készlete szintén kimerülőben van, azok a továbbiakban a két betűjel mellett az eddigi három helyett négy számjegyet tartalmaznak majd.

A környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű táblái és a gépkocsi kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzések a hosszabb formátumban is kiadhatók lesznek. A módosított előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését. Illetve egyaránt érvényesek lesznek az idén augusztustól a kizárólag elektromos meghajtású motorkerékpárokra kiadható világoszöld alapszínű rendszámokra is.

 

Címlapkép forrása: Pixabay

NRGreport | Forrás: MTI