Trading

Rekordott ütött meg tavaly az LNG kereskedelme, Ázsiával az élen

NRGreport | 2021.06.03. 14:18

A cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kereskedelmi volumene rekordra emelkedett 2020-ban, bár a növekedés marginális volt, mivel a keresletet koronavírus okozta korlátozások sújtották – áll a Nemzetközi Gázunió (IGU) jelentésében. Import tekintetében Ázsia tette ki a teljes mennyiség 70% -át.

Az LNG-kereskedelem összességében tavaly 356,1 millió tonnára nőtt, 1,4 millió tonnával, vagyis körülbelül 0,4% -kal nőtt 2019-hez képest, elsősorban az Egyesült Államokból és Ausztráliából származó megnövekedett exportnak köszönhetően – áll a csoport csütörtökön kiadott éves jelentésében.

Ez kisebb volt, mint 2019-ben a 40,9 millió tonna, vagyis 11,5% -os növekedés – közölte az IGU. De az LNG azon kevés árucikkek egyike volt, amelyek kereskedelme növekedett 2020-ban – mondta.

Az LNG kereskedelmét 2020-ban erősen befolyásolta a COVID-19, mivel a piacok, a városok és a gyártók szerte a világon lezárásokkal és számos egyéb nehézségekkel küzdöttek” – mondta az IGU, amely több mint 160 tagból áll.

Ausztrália megelőzte Katart, mint a világ legnagyobb LNG-exportőrét, míg az Egyesült Államok és Oroszország továbbra is a harmadik, illetve a negyedik legnagyobb exportőr maradt – tette hozzá.

Az import tekintetében Ázsia tette ki a teljes mennyiség 70% -át, a növekedést főként Kína, India, Tajvan és Dél-Korea hajtotta, új importőrként Mianmar lépett be.

2020-ban az Egyesült Államok 11 millió tonnát, vagyis körülbelül 33% -ot exportált többet, mint 2019-ben a Freeport LNG, a Cameron LNG és az Elba-sziget új termelésének köszönhetően. Az export azonban csökkent Trinidadból és Tobagóból, Malajziából, Egyiptomból, Algériából és Norvégiából – közölte az IGU.

Míg a COVID-19 jelentős korlátozásokat jelentett némely piacokon, valószínűleg jól jártak a 2020-as alacsonyabb árakkal, a rövid távra vásárolt volumenekkel, valamint egyes esetekben az újragázosítási kapacitás bővülésével” 

Az elhúzó járvány okozta leállások és a megújuló energiaforrások megnövekedett aránya az energiaszerkezetben 4,3 millió tonnával csökkentette az Európába irányuló nettó importot.

A COVID-19 szintén súlyosan befolyásolta a cseppfolyósítás fejlesztését, mivel a vállalatok 2021-ig és később késleltették a projektek végleges beruházási döntéseit a bizonytalan gazdasági helyzet miatt, és a beruházók a tőkekiadások halasztását helyezik előtérbe – közölte az IGU.

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.