Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Biden leállítja az olajprogramot az alaszkai Nemzeti Vadrezervátumban

NRGreport | 2021.06.04. 13:00

Joe Biden, elődje, Donald Trump döntését felülbírálva felfüggesztette az olajfúrásokat az alaszkai Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátumban (ANWR). A rezervátum területén elemzést végeznek majd, hogy felmérjék az olajfúrás ökológiai következményeit – adta hírül az MTI.

Miután Trump kormányzásának utolsó napjaiban eleget téve az olajtársaságok lobbizásának, bérleti szerződéseket adott ki az ANWR terület egy részére (körülbelül 5%-ára), megkezdődött az Egyesült Államok talán legnagyobb környezettvédelmi vitája.

A kitermelés mellett szól, hogy a becslések szerint nagyjából 11 milliárd hordónyi olajat rejthet a terület. A kitermelt olaj után természetesen a gazdasági haszon sem maradna el. Eddig, a Washington Post szerint nagyjából 2200 négyzetkilométernyi területre vonatkozó jogot értékesítettek kevesebb mint 15 millió dollárért, ám ez messze alulmúlja a várakozásokat. A koncessziós jogok iránti érdeklődés hiánya akár az olajárak fluktuációjához is köthető, melynek következtében egyre több vállalat tér át megújuló energiaforrásokra. 

Az ANWR megóvása mellett szól, hogy a 78 négyzetkilométeres vadrezervátum az Egyesült Államok egyik legnagyobb fennmaradt természetvédelmi területe, mely számos állat, többek között, jegesmedvék, karibuk és farkasok otthonául szolgál. Az olaj és földgázkitermelés azonban, rendkívüli fenyegetést jelent a rezervátum állat és növényvilágára nézve.

Biden, aki már elnökválasztási kampányában is fontos szerepet tulajdonított a környezetvédelmi kérdéseknek, nem sokkal hivatalba lépése után moratóriumot hirdetett a kormány tulajdonában lévő földeken és vizeken történő olaj- és gázfúrásokra vonatkozó új bérleti szerződések odaítélésére is, majd ezt az alaszkai Nemzeti Vadrezervátum védelem alá helyezése követte. Biden döntése megosztó, a rezervátum területén élő törzsek és a klímaaktivisták szívesen fogadták, több republikánus azonban bírálattal illette.

 

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.