Rezsi

Egy hónapon belül búcsút mondhatunk többféle egyszer használatos műanyagnak

NRGreport | 2021.06.04. 09:00

Július elsejétől tilos lesz forgalomba hozni az olyan egyszer használatos műanyagokat, mint a fülpiszkálók, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők és léggömbpálcikák – adta hírül az MTI az ITM emlékeztetőjét.

Az Európai Unió 2018 óta fogalmaz meg elvárásokat és direktívákat az egyszer használatos műanyagok ellen, ezzel összhangban született meg 2020 februárjában a magyar kormány Klíma- és természetvédelmi akcióterve, melynek kiemelt a körforgásos gazdaságra való átállás.

Végre hadat üzentünk az egyszer használatos műanyagoknak

A július elsején életbe lépő magyar jogszabály még az uniós előírásoknál is szigorúbb lesz, hiszen kiterjed az egyéb műanyag italtartó poharakra és műanyag zacskókra is. Illetve tartalmazza a műanyag fültisztító pálcika, műanyag evőeszközök (villa, kés, kanál, evőpálcika), tányér, szívószál, italkeverő pálcika, léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet, és az expandált polisztirolból készült ételtároló edények forgalmazásának betiltását is.

A műanyag zacskóknál differenciált szabályozást vezetnek be hazánkban, az új előírások szerint tilos azoknak a könnyű, egyszer használatos hordtasakoknak a forgalmazása, amelyekből nagyon nagy mennyiség fogy, és jellemzően a pénztárnál megvásárolhatók. Szintén tilos július elsejétől azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével. Annak érdekében, hogy csak indokolt esetben használják ezeket, a hagyományos műanyagból készült zacskók környezetvédelmi termékdíját a mostani kilogrammonkénti 57 forintról kilogrammonként 1900 forintra emelik. Így a környezetvédelmi díjtétel zacskónként átlagosan öt forintra nő, ezzel a takarékos felhasználást szeretnék ösztönözni. Az egyszer használatos műanyag italtartó poharak és fedeleik 2023-tól lesznek betiltva, addig meg lehet találni a megfelelő alternatívákat és helyettesítő termékeket.

Ez csak az első lépés volt

Hazánkban azonban nem csak a műanyaghulladék mennyiségét kell csökkenteni, hanem a települési hulladék, azokon belül különösen a csomagolási hulladékok újrahasznosításának mértékét is növelni kell hosszútávon. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon 2025-ig a települési hulladék legalább 50%-át szükséges újrahasznosítani, 2035-ig pedig el kell érnie a 60%-ot. Jelenleg ez az érték csupán 40%.

 

Címlapkép forrása: Unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.