Fenntarthatóság

Ezért különösen veszélyes a gyerekekre a légszennyezés

Stuth-Nagy Niki | 2021.06.04. 07:22

Egy friss kutatás szerint mégsem ördögtől való az, hogy a gyerekek is maszkot viseljenek: a légszennyezés ugyanis felnőttkori magas vérnyomást okozhat náluk még akkor is, ha serdülőkorban elkerülik a magas ppm-arányú környékeket.

Nagy az ellenállás a gyerekek maszkhasználatával kapcsolatban a koronavírus-járvány miatt, viszont könnyen lehet, hogy más téren is hasznos lehet számukra a maszk, nem csak a vírusok elleni védekezésként: egy friss kutatás szerint nagyon rossz hatással van a fiatalabb generációkra a légszennyezés, olyannyira, hogy felnőttkori magas vérnyomást is okozhat.

A kínai kutatás több mint 350 ezer gyerek adatait vizsgálta meg 5-12 éves korig, összesen három területről: az Egyesült Államokból, Kínából és Európa különböző részeiről. A metaanalízis 14 korábbi tanulmányt nézett át, és megállapította, hogy még 30 napnál kevesebb légszennyezési kitettség is megemeli a gyerekek szisztolés vérnyomását. A szisztolés vérnyomás azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki. Ez az eredmény a nagyobb szennyezőrészecskékre vonatkozott (ezeket egy jó maszk ki tudja szűrni), de a kisebb részecskék, valamint a nitrogén-dioxidos szennyezés is okoz ilyen problémákat hosszabb távon. Nitrogén-dioxid főként a közlekedésből szabadul fel, így a zsúfoltabb nagyvárosokban nagyobb probléma lehet.

A kutatás azt is megállapította, hogy a hosszú távú légszennyezettség a gyerekeknél nemcsak a szisztolés vérnyomást, hanem a diasztolés értéket is feljebb tornázza, ez a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja.

A szakértők megjegyezték, hogy ez az első olyan kutatás, ami nemcsak az összefüggést tárja fel, hanem azt is, hogy a különböző összetételű és méretű szennyezőrészecskék milyen hatással vannak a vérnyomásra a gyerekeknél és serdülőknél. Korábbi kutatások egyébként kimutatták, hogy a gyerekek több szennyezőrészecskét lélegeznek be, mint a felnőttek, ez pedig arra enged következtetni, hogy a légszennyezés miatt nagyobb veszélyben is vannak.

A gyerekkori magas vérnyomás megnöveli az esélyét a felnőttkori kóros magas vérnyomásnak, és annak, hogy szívproblémák alakuljanak ki. Ez az első kutatás, amely külön vizsgálta például a közlekedésből keletkező nitrogén-dioxidot, és a nagyon kis méretű szennyezőrészecskéket is. A Journal of the American Heart Association tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a rövid- és a hosszútávú kitettség is komoly vérnyomásemelkedéssel járt a fiataloknál.

A szakértők megjegyzik, hogy a gyerekek egészsége érdekében nagyon fontos, hogy csökkentsük a légszennyezést, illetve, ahol ez nem lehetséges, a kitettséget szüntessük meg, akár maszkok segítségével is. Az is elengedhetetlen, hogy a gyerekek vérnyomását is folyamatosan monitorozzák olyan helyeken, ahol magas a légszennyezettség szintje.

 

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#gyerekek   #légszennyezés   #maszk  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.