Trading

Németország szerint Ukrajnának továbbra is tranzitországnak kell maradnia az orosz gáz számára

NRGreport | 2021.06.07. 09:40

A német kormányszóvivő a Frankfurter Allgemeine újságnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: fontos, hogy Ukrajna továbbra is tranzitország maradjon az Északi Áramlat 2 után is. Vlagyimir Putyin elnök szerint ez attól függ, hogy a volt szovjet köztársaság "jóindulatot" mutat Moszkva felé.

Putyin pénteken kijelentette, hogy Ukrajna, mint tranzitország szerepe nem biztosított, amint elkészül az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 2 vezeték. 

Németország ugyan támogatta a vezetéket az Egyesült Államok és sok európai ország heves ellenzése ellenére is – akik szerint ezzel Ukrajna nehéz helyzetbe kerül – de ahhoz is ragaszkodott, hogy Ukrajnának tranzitországnak kell maradnia.

"A német kormány számára továbbra is központi jelentőségű, hogy Ukrajna továbbra is tranzitország maradjon az Északi Áramlat 2 után is" – mondta Stefffen Seibert kormányszóvivő.

fotó: Nord Stream 2

Németország arra számított, hogy Oroszország betartja majd azt a kormányközi megállapodást, amely kötelezné az Ukrajnán keresztüli gáztranzitot – idézte az újság tudósítása.

A gázszállítási szerződés 2024-ben lejár, de hosszabbítható.

A kormányon belül mások kritikusabbak voltak. Nils Schmid, a szociáldemokraták külpolitikai szóvivője szerint Putyin kommentárjai "nem segítenek, inkább irritálóak".

Az ellenzéki pártok szerint, beleértve a zöldeket is, a gázvezetéket meg kellene semmisíteni.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.