Vállalatok

Felvásárolja a MOL-csoport a szlovén OMV töltőállomásokat

NRGreport | 2021.06.08. 14:16

A MOL-csoport megvásárolja az OMV Downstream GmbH-tól az OMV Slovenija d.o.o. 92,25%-át, amelyben az INA d.d. már 7,75%-os kisebbségi részesedéssel rendelkezik. A felek 301 millió eurós vételárban egyeztek meg – olvasható a MOL-csoport közleményében.

A tranzakció 120 szlovén töltőállomást foglal magában. A MOL-csoport az INA-val együtt a felvásárolt vállalat nagykereskedelmi üzletágát is tartalmazó eszközök 100%-os tulajdonosa lesz. A tranzakció versenyhatósági engedélyhez kötött. A MOL-csoport jelenleg 53 töltőállomással van jelen Szlovéniában, 48 töltőállomás MOL Slovenia, 5 pedig INA márkanév alatt üzemel, amellyel a harmadik legnagyobb piaci szereplő az országban.

A megállapodás illeszkedik a vállalat „SHAPE TOMORROW" 2030+ frissített, hosszútávú stratégiájába, amely különösen nagy hangsúlyt fektet a fogyasztói szolgáltatások fejlesztésére.

„Ez a lépés összhangban van azon stratégiai törekvésünkkel, amelynek célja, tovább bővítsük töltőállomás-hálózatunkat a már meglévő és a potenciális új kelet-közép-európai piacokon. A MOL-csoport további célkitűzése 2025-ig 2200-ra bővíteni a töltőállomások számát, vagy akár még többre, amennyiben további jó lehetőségek adódnak. Folyamatos fejlesztéssel és a digitalizációval, a jövőbeni fogyasztói és mobilitási trendek formálásával a MOL kényelmet kínál, mivel célunk, hogy utazásaik során segítsük az embereket, függetlenül attól, hogy az adott fogyasztó közlekedési eszközét milyen energia hajtja. Emellett integrált üzleti modellünk és gyorsuló növekedésünk azt is lehetővé teszi, hogy pénzügyi forrásokat biztosítsunk a fenntartható megoldások fejlesztéséhez, és a körforgásos gazdaság fellendítéséhez a régióban. Szlovénia nem új piac számunkra, az elmúlt 25 évben lehetőségünk volt kiváló minőségű üzemanyagokat és szolgáltatásokat bevezetni, így a MOL Slovenija sikertörténet lett. Ennek a lépésnek köszönhetően az INA-val közösen Szlovénia egyik legfontosabb piaci szereplőjévé válunk" – mondta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

Az OMV Slovenija felvásárlása a harmadik bejelentett megállapodás, amióta 2021. februárjában a MOL-csoport frissítette hosszútávú stratégiáját. A MOL-csoport nemrégiben tette közzé, hogy a Slovnaft megvásárolja a Normbenz Slovakia s.r.o. 100%-át, amely 16 Lukoil márkanév alatt működtetett szlovákiai töltőállomást foglal magában. A MOL továbbá megállapodást kötött a Marché International AG-vel, amely 9 éttermet üzemeltet Magyarországon Marché márkanév alatt.

 

Címlapkép forrása: MOL

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.