Rezsi

Extra erőfeszítés nélkül is sokat lehet spórolni az otthoni energiafogyasztáson

NRGreport | 2021.06.09. 03:00

Sokat hallhattuk már, hogy az energiahatékonyság kulcsfontosságú a klímaváltozás elleni cselekvést illetően. Mégis sokan inkább a nagyvállalatoktól várják el a zöldítési lépéseket, pedig a sok kicsi sokra megy elve ebben az esetben nem is állhatná meg jobban a helyét.

Csakis piszkos edényekkel érdemes megtölteni a mosogatógépet!

A mosogatógép használata mindig hatékonyabb, mint a kézi mosogatás. Viszont még több energiát, vizet és fáradtságot lehet megspórolni, ha kihagyjuk az előmosogatást. Bőven elég, ha az ételmaradékokat leszedjük a tányérról, és már a legzsírosabb edény is mehet rögtön a mosogatógépbe! Ha kihagyjuk az előöblítést, és hagyjuk, hogy a mosogatógép elvégezze azt, amire tervezték, azzal több ezer liter vizet és több tucat kWh villamos energiát tudunk megspórolni.

Elektromos ruhaszárítók helyett mindig válasszuk a hagyományos teregetést

A US Energy Information Administration adatai szerint a szárítógépek az országos lakossági villamosenergia-felhasználás 5 százalékát teszik ki – ez hatalmas mennyiségű energia egy olyan feladathoz, amelyet egy hagyományos ruhaszárogató mindenfajta energiafelhasználás nélkül is el tud végezni. A hagyományos szárítás egyébként abban is segít, hogy a ruhák tovább tartsanak, hiszen ezáltal kevésbé zsugorodnak és kevésbé károsodik, kopik az anyaguk. Extra tipp: mossuk ki a lehető legtöbb szennyest hideg vízben, hiszen ez egy másik fontos lépése az energiafelhasználás csökkentésének.

Ellenőrizzük a hűtőszekrény hőmérsékletét!

A modern hűtők már mind rendelkeznek energiatakarékossági funkcióval, melyet célszerű használni. Ha azonban a mi hűtönkbe nincs ilyen beépítve, akkor állítsuk a hűtőteret maximum 5-6 fokra, a fagyasztóteret pedig -18 fokra. Így lehet hűtőszekrényt a legoptimálisabb energiafogyasztási értéken üzemeltetni. Extra tipp: ha éppen hűtőszekrény vásárlás előtt áll, akkor mindenképpen olyan modellt válasszon, melyben a jégkészítő és a jégadagoló a fagyasztórekeszben található nem pedig kívül a hűtő elején, hiszen ezzel akár 12-20 százalékkal több energiát lehet megspórolni, sőt nem lesz annyira hajlamos a meghibásodásra sem.

 

Címlapkép forrása: Pixabay

 
  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.