Rezsi

Már nem Európában található a világ legélhetőbb városa

NRGreport | 2021.06.09. 15:40

Az új-zélandi Auckland lett a világ legélhetőbb városa, és ebben a koronavírusnak is volt szerepe. Míg a legutóbbi lista élén az osztrák főváros állt, addig ezúttal a top tízbe sem került be – adta hírül az MTI.

Idén is 140 nagyváros életminőségét vizsgálta 30 pontból álló szempontrendszer alapján az Economist Intelligence Unit (EIU) – ami a The Economist brit hetilap testvércége, így a politikai és társadalmi stabilitás, a közbiztonság, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és a környezet, valamint az infrastruktúra szemszögéből. A koronavírus-járvány meglehetősen felforgatta a korábbi sorrendet: legutóbb 2019-ben állította fel a világ legélhetőbb városának listáját az EIU, akkor Bécs végzett első helyen. Az osztrák főváros ezúttal azonban a 12. helyre került. A top tízbe idén Új-Zéland, Japán és Ausztrália városai mellett csak két európai város került be: a svájci Zürich és Genf a hetedik és nyolcadik helyen végzett.

Az osztrák főváros 2018 óta vezette a listát és évek óta fej-fej mellett versenyzett Melbourne-nel. Új-Zélandot földrajzi helyzete segítette abban, hogy lezárt határain belül megszüntesse a koronavírus-járványt, ami jelentősen hozzájárult az itt élők életminőségéhez – írja online kiadásában a The Guardian. 2020-ban a világjárvány miatt nem közöltek rangsort: „A városok világszerte sokkal kevésbé élhetőek most, mint a járvány kezdete előtt, és úgy látjuk, bizonyos régiókat, például Európát különösen súlyosan érintett a helyzet" – fejtette ki az EIU.

Auckland után a sorban Oszaka (Japán), Adelaide (Ausztrália), Wellington (Új-Zéland), Tokió (Japán) és Perth (Ausztrália) végzett. A legkevésbé élhető város ezúttal is Damaszkusz lett. A szíriai fővárost a nigériai Lagos és Pápua Új-Guinea fővárosa, Port Moresby előzte meg.

 

 

Címlapkép forrása: Pexels

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.