Trading

Ahogy enyhül a világjárvány, meglódult az olaj iránti kereslet, ehhez újra növelni kell a kitermelést

NRGreport | 2021.06.11. 11:26

A világnak sokkal több olajra lesz szüksége az OPEC + -tól, mivel a globális kereslet jó úton halad a jövő év végi pandémiát megelőző szintre való visszatéréshez – nyilatkozta a Nemzetközi Energiaügynökség, alig néhány héttel azután, hogy kijelentette: hosszú távon csökkenteni kellene az olajkitermelést a káros anyag kibocsátás csökkentése érdekében.

"Az OPEC + -nak meg kell nyitnia a csapokat a világ olajpiacainak megfelelő ellátása érdekében" – mondta a párizsi központú energiaügynökség, hozzátéve, hogy a növekvő kereslet és az országok rövid távú politikája ellentmond az IEA nemrég kiadott szigorú jelentésének, amelyben arról ír, hogy véget vetne az új kőolaj-, gáz- és szénprojektek finanszírozásának.

Az olajárak kétéves csúcson, közel hordónként 73 dollár körüli árfolyamon kereskedtek.

A kereslet helyreállításával kapcsolatos optimizmus harmadik hete nyereség felé tolja a szereplőket.

Az OPEC + áprilisban megállapodott abban, hogy fokozatosan visszafogja a májustól júliusig tartó olajkitermelést, és június 1-jei ülésén megerősítette a döntést.

A visszarendezőben lévő piaci igény kielégítése "valószínűleg nem jelent problémát" – mondta az IEA, előrejelezve, hogy az OPEC + július után is 6,9 millió bpd tényleges tartalékkapacitással rendelkezik.

És ott van még Irán is.

"Ha megszüntetik az Iránnal szembeni szankciókat, további 1,4 millió bpd viszonylag rövid idő alatt piacra kerülhet."

Az IEA sokkolta az energiaipart a "Net Zero 2050" című, május 18-i jelentésével, miszerint a befektetőknek nem szabad új fosszilis tüzelőanyag-projekteket finanszírozniuk, ha a világ az évszázad közepére meg akarja valósítani az emelkedő hőmérsékletet okozó kibocsátások visszafogásának céljait.

Úgy tűnik azonban, hogy az olaj iránti kereslet egyelőre inkább továbbra is növekedni fog.

A Goldman Sachs 80 dolláros olajárral számolt legutóbb.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.