Mobilitás

Dacia Spring és EV100 lökést adhat végre az elektromos autók terjedésének

Benedek Attila | 2021.06.11. 10:49

Sokat fejlődött az elektromos autók piaca, de még mindig 14-15 millió Ft az az összeg, amiért már a mindennapokban is használható elektromos járművet lehet kapni. Ennyi pénze azonban még mindig nincs az átlag vásárlónak. Megérkezett a válasz: "alulról".

Lehet rózsaszín álomba ringatni magunkat az elektromos autók terén, de a számok tehát gyorsan visszahúznak a valóságba. Bár szerencsére ez elmúlt pár évben sok fejlődést tapasztalhattunk az elektromos autók piacán, Magyarországon még mindig 14-15 millió Ft az az összeg, amiért már a mindennapokban is használható, 350-400 kilométeres valós hatótávú elektromos járművet lehet kapni. Ezekkel a hagyományos meghajtású autókat már elég jól lehet helyettesíteni.

Az említett összeg azonban – még az állami támogatást levonva is – kizár rengeteg zöldíteni akaró családot, egyént. Egyszerűen nincs ennyi pénze az átlag vásárlónak. Tehát a támogatott elektromos autót vásárló hazai átlagemberre nincs értelme várni. Mit lehet tenni a folyamat felgyorsítása érdekében?

Színre lép az EV100

Az a működőképes stratégia, ha máshogy közelítjük meg a problémát. Jó pár éve fut a világ 100 legnagyobb vállalatának az összefogása, amelynek az egyik célja, hogy 2030-ra az autó flottájukat elektromosra cseréljék (EV100).

A világot behálózó óriás cégeket a divatos zöld elvek mellett, a befektetők is kényszerítik a zöldítésre. Ugyanis a mai banki és gazdasági környezet ezt a hozzáállást várja el.

Ebben a körben olyan nagy nevek találhatók, mint például az Amazon. Az amerikai webáruház, a saját tervezésű és gyártású elektromos szállítóflottájában bízik, amely nemsokára a forgalomba is kerül.

A többi csomagszállítócég járműparkjában is megjelentek az elektromos járművek – vele párhuzamosan – egyre több autógyár kínál ilyen modellt. A Fiat Professional, például 2016 óta működik együtt a DHL-el az e-Ducato fejlesztésében és tesztelésében.

A háttér

Ez a nagyvállalati háttér, idővel elég komoly elektromos autó növekedést és CO2 csökkenést fog produkálni. Ez a törekvés felülről indította el a még ma hógolyó méretű zöld lavinát, így fokozatosan növekedve lehet az EV100-as programmal zöldebbé tenni az új autókat. És példát mutatni.

A tőkeerős multinacionális háttér kell az autópark villamosításához, mert a Fiat e-Ducato belépő ára nettó 18 840 000 Forint. Ami megnyugtató, hogy 400 körüli variációban érhető el a zöld áruszállító, ez a szám a többféle akku méret, hatótáv és felépítmény össze kombinálásával jön ki.

Az ár nem annyira baráti, viszont legrosszabb esetben a cég imázsát jól erősíti. Az előbb vázolt stratégia felülről indítja a zöldautó hullámot, haszonjármű és személyautó vonalon is.

fotó: Dacia

Támadás alulról

Valami ilyesmi hozzáállás lehetett a Dacia, azaz a Renault vezetők fejében, amikor elkészítették a márka belépő árú elektromos autóját. A Dacia Spring az a járgány, amit nem az utasterének az igényességéért és az autó eszement gyorsulásáért szeretnek majd a vásárlók.

A Kínában gyártott, 45 lóerős, belépő szintű elektromos modell, a napi városi közlekedés megoldása mellett, a futárok, autó megosztó hálózatok és az étel kihordók fő munkaeszköze lesz. Főleg úgy, hogy lehet majd kapni kétszemélyes, haszongépjármű kivitelben is, áfa nélküli árral. A nemsokára kiírásra kerülő elektromos autó pályázattal, a négyszemélyes verzió elérhető lesz 4,3 milliótól, ami komoly csábító erő. Ennek láttán eltűnnek az autó kinézetét, lassúságát és a belterét firtató kritikák.

Fontos megjegyzés, hogy Dacia nem szab limitált kvótákat az országoknak – mint a VW csoport tette a belépő szintű elektromos modelljeivel – hanem komoly eladási számokra törekszik.

Nagyon úgy tűnik, hogy Dacia szerepe meghatározó lesz abban, hogy az elektromos autók mennyisége jelentősen növekedjen végre. A szinte borítékolható siker egyik mellékhatása az lehet, hogy a belépő szintű villanyautó kategóriába pár éven belül többen is beszállnak majd. Ez a folyamat pedig alulról pörgetheti fel az elektromos autók terjedését.

 

 

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.