NRGreport
Menü

Most már tényleg vége a szénerőműveknek

Szabályozás | NRGreport | 2021-06-13 20:45

Döntött a világ hét legfejlettebb országa: 2021 végéig felgyorsítják az elfordulást a kibocsátáscsökkentés nélküli szénkapacitástokól, ideértve a szénerőművek számára nyújtott új kormányzati támogatásokat is.

A G7 országok a nagy-britanniai csúcstalálkozót követő közleményben erősítették meg ígéretüket az éghajlatváltozással kapcsolatos pénzügyi támogatások növelésére vonatkozóan, mintegy részeként az éghajlatváltozáshoz hozzájáruló kibocsátás csökkentésére irányuló erőfeszítéseknek, valamint, hogy elősegítik a tisztább energia felé történő elmozdulást.

"Messze a szénerőművek felelnek leginkább az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásáért"

- mondta a hét nagyhatalom - Kanada, Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán -, hozzátéve, hogy "a szén-dioxid-csökkentés nélküli villamosenergia-termelésbe történő folyamatos beruházások összeegyeztethetetlenek a 1,5°C-os célkitűzéssel. "

Hangsúlyozzuk, hogy le kell állni a beruházásoknak. Elkötelezzük magunkat amellett, hogy 2021 végére megszüntetjük az újonnan indított közvetlen kormányzati támogatásokat is – mondták.

Joe Biden amerikai elnök a csúcstalálkozó után felszólalva 2 milliárd dolláros kötelezettséget vállalt arra, hogy támogassa a fejlődő országokat a szénerőművektől való eltávolodásban.

A G7 országok nyilatkozatukban azt fogadták meg, hogy más technológiákra összpontosítanak, például a szén-dioxid-leválasztásra és tárolásra, hogy ezzel is elősegítsék a széntől való elmozdulást.

"Összpontosítani fogunk a villamosításra és az akkumulátorok fejlesztésére, a hidrogénre, a szén-dioxid-megkötésre és -tárolásra, valamint a nulla kibocsátással járó légi közlekedés és a hajózás terén elért haladás felgyorsítására, továbbá - egyes országok döntése szerint - az atomenergiára.”

A klímacsoportok nem maradéktalanul elégedettek, mert szerintük hiányoznak a konkrét pénzbeli ígéretek és egyéb részletek sem ismertek.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket is:

Döntöttek a G7 országok, nem finanszírozzák tovább a szénprojekteket

Egzisztenciális válságban a gáz, miközben Európára áramellátási problémák várnak

NRGreport | Forrás: reuters