Fenntarthatóság

Az ALTEO új energiatárolója egyszerre két problémára is megoldást jelenthet

NRGreport | 2021.06.14. 03:00

Egymás után állnak elő a nagy energetikai szereplők a saját fejlesztéseikkel az időjárásfüggő megújuló energiatermelők villamosenergia-rendszerek optimalizálására. Legutóbb az ALTEO jelentette be, hogy egy olyan különleges rendszert alakítottak ki, mely nagy teljesítményű, energiatárolóra optimalizált akkumulátorok mellett már megfelelő teljesítményre nem képes, de még releváns kapacitással rendelkező elektromos autókhoz gyártott akkumulátorokat is alkalmaz.

A különböző paraméterű akkumulátorok egységesített energia-menedzsmentje

A megújuló energiaforrás alapú, időjárásfüggő energiatermelő egységek térhódításával párhuzamosan egyre nagyobb igény jelentkezik a rendelkezésre álló szabályozó kapacitásokra. A fejlesztések egyik formája az akkumulátoros energiatárolók létesítése. Az ALTEO csoport első, 6 MW-os energiatárolóját Budapesten, a Zuglói Fűtőerőmű területén valósította meg 2018-ban. Az újabb projekt keretében az ALTEO a Kazincbarcikai Fűtőerőmű területén építi fel a második energiatárolóját, 5 MW-os teljesítménnyel.

A kazincbarcikai akkumulátoros energiatároló kialakítása ugyanakkor eltér a jelenleg működő sztenderd piaci megoldásoktól. A beruházás különlegessége, hogy nagy teljesítményű, energiatárolóra optimalizált akkumulátorok mellett elektromos autókhoz gyártott akkumulátorokat is beépítenek a rendszerbe. Az ilyen tekintetben különböző paraméterű akkumulátorok egységesített energia-menedzsmentjének fejlesztésére összpontosul a pályázat keretében végzett kutatás-fejlesztési tevékenység.

A kutatási eredmények megnyithatják az utat a más területeken már megfelelő teljesítményre nem képes, de még releváns kapacitással rendelkező akkumulátorok további hasznosítása felé is, így például hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az elektromos autók elhasználódott akkumulátorainak villamosenergia-tároló rendszerekben történő további hasznosítása kidolgozott folyamattá válhasson – áll az ALTEO közleményében.

 Az ellátásbiztonság szolgálatában

Az MVM Balance Zrt. nemrégiben egy akkumulátoros energiatárolási technológia újszerű és komplex alkalmazását dolgozta ki. Az MVM beszámolója szerint az elindított projekt keretében kiépítésre kerül egy 5 MW teljesítményű és 10 MWh tárolási kapacitású energiatárolós egység a litéri gyorsindítású gázturbinás erőműben. Az innovatív konstrukció egyrészt lehetőséget teremt arra, hogy az energiatároló a Litéri Erőművel együttműködve black-start szolgáltatást nyújtson a villamosenergia-rendszer számára, másrészt pedig arra, hogy egy nagyobb virtuális erőművi portfólióba történő integráció által az energiatároló részt vegyen a rendszerszintű szolgáltatásokban, amely elősegíti a hazai ellátásbiztonság magas szintjének fenntartását.

A MET Csoport és a Dunamenti Erőmű, valamint a Navitasoft együttműködésében induló K+F projekt keretében pedig a partnerek azt vizsgálják, milyen alternatív lehetőségei vannak a megújuló energiaforrások hasznosításának, illetve hogyan lehet optimálisan automatizált algoritmusok segítségével kiegyenlíteni az időjárásfüggő termelésingadozást. A létrejövő aggregátori platform megoldást biztosít majd a különböző energetikai eszközökből álló termelési piac rugalmassá tételéhez. A projekt részeként telepítenek egy közel 4 MW-os, kétórás tároló kapacitású akkumulátor-telepet Százhalombattán, a Dunamenti Erőmű területén. A konzorciumi tagok szándéka, hogy a tároló berendezésen szerzett tapasztalataikkal az aggregátori platformot felkészítsék további, alternatív energiahordozókon alapuló villamosenergia-tároló berendezések hatékony befogadására is.

Címlapkép forrása: alteo.hu

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.