Fenntarthatóság

Így állj át a hulladékmentes főzésre 5 egyszerű tippel

Stuth-Nagy Niki | 2021.06.15. 05:28

Az élelmiszerelőállítás, -szállítás és főzés közben rengeteg hulladék keletkezik, így azoknak, akik kicsit környezettudatosabban szeretnének élni, nehéz dolguk van. Egy átlagember nyilvánvalóan legkönnyebben a főzésnél reformálhatja meg az élelmiszerláncot, ezért adunk néhány tippet arra, hogyan lehet hulladékmentesen dolgozni a konyhában.

A hulladékmentesség nem feltétlenül jelenti szó szerint a hulladékok teljes megszüntetését – egy életformát jelöl, amelyben az élet bizonyos (vagy összes) területén valaki igyekszik a minimumra csökkenteni a keletkező hulladék mennyiségét. A konyha az a terület a lakásban (a főzés és evés pedig az életünkben), amely jellemzően a legtöbb szemetet termeli. Az élelmiszerhulladék egyre növekvő mennyisége globálisan probléma, ami ellen lokálisan is sokat tehetünk – íme, néhány olyan tipp hozzá, amit nem ismételtek még unalomig!

Az alfa és omega: a vásárlás

Ha teheted, már a vásárlásnál is figyelj oda arra, hogy mennyire vagy környezetbarát, és mennyi hulladékot termelsz. Ma már Magyarországon is több hulladékmentes bolt létezik, de ha nincs lehetőséged ilyenben vásárolni, akkor is meg tudod tervezni okosan a bevásárlást. Fontos, hogy tudd, mit és mennyit eszel meg te (és / vagy a család), hogy ne rohadjanak rád az ételek. Néhány hétig figyeld meg, miből mennyire van tulajdonképpen szükséged, és eszerint vásárolj, ne megszokásból, vagy egyszerűen megbecsülve, hogy nagyjából mit fogsz enni egy hétig.

Termeszd meg, amit tudsz!

A környezettudatos világ egyik legfontosabb alapelve a körkörös gazdaság lesz, így lehet a leginkább biztosítani azt, hogy minimalizáljuk a hulladék mennyiségét. Ezt a konyhádban is megteheted: nem kell mindent vásárolni, amit tudsz, azt meg is termelheted magadnak! Persze nincs mindenkinek lehetősége nagy kertet kialakítani az otthonában, és kicsi az esélye, hogy a hazai klímán igazán termékeny papajafa fog nőni, de még a legkisebb erkélyen is elférnek a fűszernövények, egy kis paprika-paradicsom, esetleg némi eper.

Termessz az élelmiszerhulladékból!

Rengeteg olyan zöldség és gyümölcs van, aminek a magjából, vagy bármilyen egyéb fel nem használt részéből teljesen egyszerűen tudsz ültetni úgy, hogy az könnyen ki is hajtson. Ez a körkörös „gazdaság” másik része a konyhában: a boltban vásárolt zöldségekből és gyümölcsökből elkezdheted a saját kis kertedet, akár beltéren is.

Fagyassz!

Az élelmiszerek és a kész ételek nagyon nagy részét is le lehet fagyasztani, így nem kell kidobnod a maradékot sem. Tartsd észben, hogy milyen ételek kerülnek a fagyasztóba, és időről időre onnan ebédelj vagy vacsorázz, hogy biztosan ne teljen be a rendelkezésre álló hely, és legyen lehetőséged fagyasztani, ha rosszul becsülted fel, mennyit fogsz te, vagy a család megenni. Nézz utána, milyen típusú ételeknek nem tesz rosszat a fagyasztás, és inkább ilyeneket készíts!

Helyesen tárold az élelmiszereket!

Sok élelmiszernek nem mindegy, mennyire párás helyen tárolod, mennyire érheti levegő, vagy éppen milyen hőmérséklet az, amin igazán sokáig friss marad. Alapelv például, hogy a húst mindig a hűtő aljában kell tartani, hogy ne csöpögjön rá semmire, ha esetleg ereszt a leve, a tojásnak a hűtő közepén van a legideálisabb helye a hőmérséklet szempontjából, és a magvakat is a hűtőben tárolni a legjobb. Ha ezekkel tisztában vagy, meghosszabbíthatod az élelmiszerek élettartamát, és biztosra mehetsz, hogy nem kell őket idő előtt kidobni.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#főzés   #hulladékmentesség  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.