Fenntarthatóság

Itthon teszteli újrahasznosítható papírpalackját a Coca-Cola

NRGreport | 2021.06.15. 16:02

Magyarországon teszteli egyik új fejlesztését, az újrahasznosítható papírpalackot a Coca-Cola – adta hírül az MTI.

A The Coca-Cola Company a dán Paper Bottle Company (Paboco) közreműködésével fejlesztette ki az újrahasznosítható papírpalackokat, melyet 2 hétig tesztelnek majd a kifli.hu online élelmiszerbolt segítségével. Rajtuk keresztül szerdától juttatják el a vásárlókhoz a növényalapú italt tartalmazó palackokat. Szabó Réka, a kifli.hu kereskedelmi igazgatója közölte, hogy nem csupán fogyasztói visszajelzés alapján értékelik, de vissza is gyűjtik a palackokat vizsgálatra. Ebből kiderül, alkalmasak-e a kiskereskedelmi forgalomra, bírják-e az igénybevételt a felhasználásig.

A Coca-Cola HBC Magyarország ügyvezető igazgatója a fejlesztést azzal indokolta, hogy a fogyasztók elvárják a fenntarthatóságot, a környezettudatosságot. Illetve, mivel július elsejével tilos lesz forgalomba hozni többféle egyszer használatos műanyagot, köztük a műanyag italtartó poharakat és műanyag zacskókat, így az ehhez hasonló fejlesztések egyre inkább elengedhetetlenné válnak a multik életében üzleti szempontból is. Békefi László hozzátette, hogy a vállalat idén csaknem 600 millió forintot fordít arra, hogy a dobozos multipack termékek műanyag csomagolását kartonpapírra cserélje. A jelenlegi fejlesztési folyamat még nem tekinthető lezártnak, így annak költségét csak a befejezést követően tudják közölni. Terveik szerint hamarosan olyan papírpalack kerülhet a piacra, amely az újrahasznosítható műanyag bélést és kupakot elhagyva teljes mértékben papírként hasznosítható újra.

A csomagolóipar a nagy mumus

Becslések szerint a csomagolóanyagok világpiaca eléri az évi ezer milliárd dollárt, amiből az élelmiszer- és italcsomagolások részesedése legalább 50 százalék. A csomagolóipart sokszor tekintik a környezetszennyezés egyik fő felelősének, de minden termék előállítása jobban terheli a környezetet, mint a csomagolása. Környezeti szempontból ezért az a legjobb, ha a csomagolás védelmében minden áru eljut a fogyasztóhoz, és ezzel betölti a rendeltetését.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.