Rezsi

Szélenergiával lett karbonsemleges az Empire State Building

NRGreport | 2021.06.15. 03:00

New York ikonikus épülete, az Empire State Building már több mint egy évtizede megújuló energiaforrásokba történő beruházásokkal próbálja ellensúlyozni energiafelhasználását. Most az épület tulajdonosa, az Empire State Realty Trust egy ambiciózus energiaüzlet keretében kiterjesztette ezeket a zöld kompenzációkat a többi tulajdonában álló épületére is.

Zöld energiával az egyensúlyért

Az Empire State Realty Trust a Green Mountain Energy vállalattól vásárol megújuló energiát, ezzel kompenzálva az Empire State Building fogyasztását. Ezt a koncepciót terjesztették ki nemrégiben az összes tulajdonukban álló New York és Connecticut állambeli ingatlanjukra. Ezáltal gyakorlatilag karbonsemleges irodákat kínálnak, amit a befektetői oldalról is kedvező fogadtatást kapott – árulta el Dana Robbins Schneider, az Empire State Realty Trust munkatársa a MyModernMet portálnak.

Ugyan közvetlenül nem a szélenergia biztosítja az irodaházak energiaigényét, hanem ugyanúgy a villamosenergia-hálózatból származó energiát használják, de a vállalat a fogyasztások értékével egyenlő, azaz körülbelül 300 millió kilowattórányi zöld energiát vásárol kompenzálásként. Ezzel pedig több mint 204 millió kilogrammnyi szén-dioxid kibocsátását váltják ki, ami például a New York-i taxik éves környezeti terhelésével egyenértékű.

A lakóépületek zöldítése is lehet megoldás

Azonban más módszerekkel is zöldebbé válhatnak a már megépült épületek. Egy kutatás során kiderült, hogy az újépítésű, modern felhőkarcolók több energiát használnak fel, mint az alacsonyabb, régebbi épületek. Azonban az okos tervezés és a technológiai újítások környezetbarátabbá tehetik az épületeket, sőt, még a világ legfehérebb festékével lefestett tetők is segíthetnek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében.

 

Címlapkép forrása: Unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.