Innováció

Az FGSZ már vizsgálja a hidrogén távvezetéki szállíthatóságát

NRGreport | 2021.06.16. 09:00

A Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) 2021 februárjában indította el innovációs jellegű K+F pilot projektjét, az Akvamarint, melynek keretében hidrogén előállítására és bekeverésére alkalmas technológiát létesít a Kardoskúti Földalatti Gáztárolójában. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. az MFGT Zrt. felkérése alapján, együttműködési megállapodás keretében csatlakozik a projekt során termelt hidrogén földgáz távvezetéki rendszeren történő szállíthatóságának vizsgálataihoz – olvasható közleményükben.

Az Európai Bizottság az európai zöld megállapodás keretében 2020 júliusában meghirdette a „Hidrogénstratégia a klímasemleges Európáért” elnevezésű kezdeményezést. A stratégia lényeges célokat fogalmaz meg az európai energiarendszer integrációja, illetve az EU földgáz-infrastruktúrájának jövője kapcsán, melyben komoly szerep jut a hidrogén bekeverésének és szállításának.

A hidrogén szerepét szem előtt tartva az MFGT – az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával – az Akvamarin projekt részeként egy megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesít a Kardoskúti Földalatti Gáztárolóban. Az elektrolízis útján előállított hidrogént földgázba keverve tervezik felhasználni: egyrészt a saját felhasználás kiváltására, másrészt a nagynyomású földgázszállító rendszerbe történő betáplálás után juttatva el fogyasztókhoz.

Az Akvamarin projekt megvalósítását követően a hidrogén eljuttatását a fogyasztókhoz az FGSZ Zrt., a magyarországi nagynyomású földgázszállító-rendszer tulajdonosaként és üzemeltetőjeként infrastruktúrával és jelentős szakértelemmel támogatja.

A szükséges műszaki-technikai feltételek megteremtése mellett ugyanakkor figyelmet kell szentelnünk a hidrogéntermelés, -tárolás, és -szállítás szabályozásának integrálására is a hazai szabályozási környezetbe. A jogalkotói javaslat kialakításában az FGSZ kulcsfontosságú szerepet játszik – tette hozzá Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója.

 

Címlapkép forrása: FGSZ

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.