Mobilitás

Tovább bővül az elekromos terepjárók piaca is

Benedek Attila | 2021.06.16. 03:00

Nagyon jól megfigyelhetők az elektromos autók kategóriái. Az alsóbb szintet felénk a Dacia Spring képviseli, a csúcsot pedig Tesla és a Mercedes luxus masinái. Közöttük számos szint található, árban és felhasználás szerint is. Most lép piacra az amerikai Bollinger Motors is.

A haszongépjárműves terület, az utóbbi időben a csomagküldő szolgálatoknak szánt dobozos járműveknél kezdett komolyat bővülni. Ezen a téren a legnagyobb dobást, az Amazon résztulajdonnal is rendelkező Rivian hozta össze. Ugyanis ők készítik a direkt a webáruháznak tervezett futárautót, ez számokban: 2025-ig, 100 ezer darab furgont szállítanak le a világcégnek!

Az amerikai Bollinger Motors, nemsokára piacra lép a munkára használható elektromos terepjárójával és kisteherautójával. Drága melós autók lesznek.

Fotó: Bollinger Motors

A munka hősei

A haszonjárműves terület magába foglalja a világ legnagyobb kisteherautó piacát, az amerikait is. Ott kapható számos, direkt munkára tervezett modell, a rengeteg szabadidős és a mindennapi használatra szánt pickup mellett. A 2014-ben alapított Bollinger Motors is a munkás szegmensre fókuszál.

A B1 és B2 névre keresztelt, rendkívül egyszerű kinézetű szabadidő-autójukat és kisteherautójukat 2017-ben mutatták be. Ha minden jól megy, idén már látni lehet őket az utakon.

A technika                     

A járművek természetesen négykerék-hajtásúak, de ez nem minden. A sima aljú terepjárókat, a dupla lengőkaros futóművekkel szerelik, így a szabad-magasságuk 25,4 és 51 centi között változtatható.

Két villanymotor hajtja a Bollinger autóit, ezek összesen 614 lóerőt és 906 Nm-t tudnak. Az áram tárolása a 120 kWh-ás akkuban történik, amely 322 kilométeres hatótávot biztosít.

A teherbírással nem lesz gond: a Bollingereket 2268 kilóval lehet terhelni. Utánfutókból, max. 3402 kilóst lehet utánuk kötni. A járművek méretei a felénk megszokott kisteherautóknál egy kicsit nagyobbak: 5,27 méteres a hossz, amihez 4 centi híján 2 méteres szélesség tartozik, az autók magassága 185 centi.

Fotó: Bollinger Motors

A felépítés

A kifutott Land Rover Defenderre nagyon hasonlító fülke alumíniumból készült, az alvázat szintén az ezüstösen csillogó fémből hegesztik össze.

A Bollinger gyártmányainak a különlegessége az alagút, amely végig fut az autó közepén. Ebben öt méter hosszú, lapos, vékony dolgok is szállíthatók. A B2-es kisteherautó rakterében 122×244 cm méretű rakomány is elfér.

Az igazi haszonjármű

A New Yorkban indult vállalkozás gyártási részlege, 2019-ben költözött Detroit közelébe. Az oka, hogy az idén induló sorozatgyártáshoz, a környéken jóval több a beszállító, az üres gyártelep és a szakember. Nem biztos, hogy a legnagyobb darabszámban fogyó modelljük a 125 ezer dollárba kerülő terepjárójuk és kisteherautójuk lesz.

A nyerőbb dolgok a következők: a CHASS-E néven forgalomba kerülő fülkés alváz, amit hátsó hajtással, négy-kerékhajtással, és hátul dupla kerékkel is árusítanak majd. Erre a furgontól az autómentőig, számos felépítmény ráépíthető. És ott B2CC, amely egy önjáró alváz.

Ezeknek az árai már jóval barátibbak, a csupasz alváz 55 ezer, a fülkés kivitel pedig 70 ezer dollár. Ezzel jövőre már betörhetnek a tengerentúlon szuper népszerű Class 3-as kisteherautó osztályba, azaz a teljes méretű kisteherautók közé (pl. Ford F150, Chevy Silverado, Ram). Ennek a kategóriának a gyors villamosítására minden gyártó törekszik.

 

Címlapkép forrása: Bollinger Motors

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.