Trading

Visszatérhet a 100 dolláros olajár, állítják a kereskedők

NRGreport | 2021.06.16. 03:22

A világ legnagyobb olajkereskedői közölték, hogy várhatóan hordónként 70 dollár felett marad az olaj ára, és a kereslet várhatóan 2022 második felében visszatér a pandémiát megelőző szintre.

Az olaj ára tavaly áprilisban, a COVID-19 korlátozások csúcsán zuhant be. A kereskedők ma már nem zárják ki a 100 dolláros hordónkénti ár visszatérését sem.

Russell Hardy, a Vitol vezérigazgatója úgy látja, hogy az olaj hordónként 70 és 80 dollár között mozog majd 2021 hátralévő részében, azzal a várakozással, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és Szövetségesei (OPEC +) fenntartják a mostani kínálati fegyelmet.

Kedden a Brent olaj határidős árfolyama 74 dollárt ért el, ami a globális referenciaérték legmagasabb értéke 2019 áprilisa óta.

"Az előrejelzések szerint az olaj iránti kereslet 2022 harmadik és negyedik negyedévére térhet vissza a COVID előtti szintre" – mondta Alex Sanna, a Glencore olajvezetője a konferencián.

A Mercuria is arra számít, hogy az olaj iránti kereslet az év végére több mint 100 millió hordó / nap (bpd) szintre fog visszaállni, ezzel csak némileg maradva el a COVID előtti szinttől.

A folyamatban lévő oltások és a COVID-19 zárolásának enyhülése miatt a befektetők most inkább Iránra, illetve az új éghajlatváltozással kapcsolatos szabályozásokra figyelnek.

fotó: Jeremy Weir (Trafigura)

"Az ellátási helyzet meglehetősen aggasztó. A korábbi 15 évnyi tartalék szintről most 10 évre mozdultunk el" – mondta Jeremy Weir, a Trafigura vezérigazgatója.

„Visszatérhet-e az olajár hordónként több mint 100 dollárra? Természetesen lehet "- mondta a Gunvor vezérigazgatója, Torbjorn Tornqvist.

"Viszont fennáll annak a veszélye, hogy a szénhidrogénkészletek gyorsabban csökkennek, mint amennyit az alternatívák képesek pótolni. Ez az igazi veszély."

 

  NRGreport
Címkék
#Brent   #energiapiac   #földgáz   #fosszilis   #gázipar   #Glencore   #Mercuria   #olajár   #olajipar   #OPEC+   #Trafigura   #Vitol  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.