Rezsi

Az egyszer használatos műanyagok több mint felét 20 nagyvállalat termeli ki

NRGreport | 2021.06.17. 12:00

A Plastic Waste Makers Index tanulmánya szerint a világszerte eldobott egyszer használatos műanyag tárgyak 55%-a mindössze 20 nagyvállalattól származik, miközben a leginkább szennyező országok listáját Ausztrália és az Egyesült Államok vezeti.

Már a nevükből is adódik, hogy az egyszer használatos műanyagok, mint a műanyagpalackok, zacskók és élelmiszercsomagolások a leggyakrabban kidobott műanyagtípusok. Ezek a szinte azonnal a szemétben landoló, eldobható műanyagok rövid életciklusuk végén súlyosan szennyezik az óceánokat, elégetésük során káros anyagok szabadulnak fel belőlük vagy egyszerűen csak a hulladéklerakókba kerülnek, ahol a talajt szennyezik tovább.

A Plastic Waste Makers Index tanulmánya szerint 20 petrolkémiai vállalat felelős a világ egyszer használatos műanyaghulladékának 55%-ért. A kutatást többek között a London School of Economics, a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet és a Wood Mackenzie akadémikusai végezték. A lista élén az amerikai energiaóriás, az ExxonMobil áll, amely 5,9 millió tonnával járul hozzá a globális műanyaghulladékhoz, őket szorosan követi két vegyipari vállalat, az amerikai Dow és a kínai Sinopec.

A kutatás kitért arra is, hogy melyek a leginkább szennyező országok az egy főre jutó lakosságszám alapján. Megállapították, hogy Ausztrália és az Egyesült Államok termeli a legnagyobb mennyiségű eldobható műanyagot, 2019-ben fejenként és évente több mint 50 kg-ot. Dél-Korea és az Egyesült Királyság 44 kg egyszer használatos műanyaghulladékot termel fejenként. Ezzel szemben Kínában egy átlagos személy évente 18 kg egyszer használatos műanyagot termel. Indiában ez a szám mindössze 4 kg évente.

 

 

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.