Vállalatok

A norvég Equinor két mexikói mélytengeri blokkból is kiszáll

NRGreport | 2021.06.18. 14:08

Az Equinor úgy döntött, hogy kilép két mexikói mélytengeri blokkból. Ezzel is azt a nemrég bejelentett stratégiáját kívánja erősíteni a vállalat, hogy csak olyan upstream beruházásban marad bent, ami gyors és stabil hozamot biztosít.

Míg az Equinor továbbra is jelentős összegeket fektet be bizonyos offshore projektekbe, olyan helyszíneken, mint Brazília és Kanada, a dekarbonizációs célok megvalósítására fordított fokozott figyelem arra késztette a társaságot, hogy néhány olaj- és gázberuházást kizárjon portfoliójából, mondta el az E&P International ügyvezető alelnöke, Al Cook a társaság tőkepiaci napi rendezvényén.

fotó: Al Cook (twitter)

Mostantól csak azokra az offshore projektek kapnak befektetési támogatást, ahol az Equinor operátori szakértelmét és tapasztalatát ki tudja használni- mondta Cook.

Ahonnan az Equinor visszavonul, azok egyrészt a nem-hagyományos (unconventional) termelésű eszközök, illetve olyan offshore területek, ahol nem az Equinor az operátor, továbbá a termelés szempontjából korai fázisban tartó offhore területek.

Mexikó esetében a Salina Sureste medencében található két blokkot Mexikó még a BP-vel és a Total-al (TotalEnergies) egyenlő tőkearányban szerezték meg.

Cook elmondta, hogy az Equinor az amerikai Louisiana Austin-ban és a kanadai Terra Nova mellett Nicaraguában és Ausztráliában is kutatni kíván.

"2017-ben 30 országban voltunk jelen. Nemrég azt jelentettük be, ezt szeretnénk lecsökkenteni 15-re. A 15 közül az Equinor csak hétben lesz operátor vagy valamelyik partnerrel közösen operátor"                      – mondta Cooks.

Az Equinor az Argentína területén található Aguila Mara Noreste és a Baja del Toro Este blokkokból is ki fog lépni.

Cook hozzátette azért azt is, hogy bizonyos esetekben természetesen továbbra is együttműködnek a "legjobb helyi vállalatokkal", amennyiben ez az Equinor számára előnyös, akár méretgazdaságossági okokból, akár a vállalat szakmaiságát kihasználva tudja ezt profitra fordítani.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.