Szabályozás

Magyar koordinációval indult el a villamosenergia-piacokat összekapcsoló uniós projekt

NRGreport | 2021.06.19. 06:00

Sikeresen elindult az Interim Coupling kezdeményezés, vagyis az Európai Unió legnagyobb olyan projektje, ami a német-osztrák-lengyel-cseh-szlovák-magyar-román másnapi időtávú villamos energia piac-összekapcsolását valósítaná meg – számolt be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleményében.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy 2021 jelentős energetikai projektjei között szerepel a magyar, román, szlovák, cseh, lengyel, osztrák és német felek együttműködésével megvalósuló Interim Coupling, vagyis a másnapi kereskedésű villamos energia piac-összekapcsolás projekt (DE-AT-PL-4M MC project).

Magyarország és Közép-Európa újabb jelentős lépést tett az európai villamosenergia-piacok összekapcsolása felé vezető úton – mondta Horváth Péter János, a MEKH elnöke, hozzátéve, hogy a projekt elindulásával még közelebb kerültünk az európai uniós célmodell, az ún. áramlás alapú piac-összekapcsolás bevezetéséhez, amire 2022 februárjában kerülhet sor a Magyarországot is felölelő, kiterjedtebb „központi” európai régióban (Core Region).

Az Interim Coupling projekt energiapiacokra gyakorolt kedvező hatásai között szerepel a növekvő hatékonyság, a kiegyensúlyozottabb árak, az általában kiegyenlítettebb villamosenergia-piac, a megnövekedett likviditás az érintett tőzsdéken, továbbá a határkeresztező kapacitások hatékonyabb felosztása. A határkeresztező kapacitások optimalizált felosztása az importáló országok számára, mint amilyen jelenleg Magyarország, megteremti a lehetőségét annak, hogy a lehető legkedvezőbb áron szerezzék be energiaszükségleteiket, és ezáltal kedvező hatással lehet a fogyasztói árakra is – írja az MTI.
Az első összekapcsolt kereskedési nap minden különösebb fennakadás nélkül, sikeresen lezajlott. Az árak az eddig megszokott szinten mozogtak, miközben a kereskedett mennyiség kiemelkedően magas szintre emelkedett – tette hozzá Istvánffy György, a HUPX Zrt. piacfejlesztési vezetője.

Az éles indulás után 3 hónappal valósulhat meg a bolgár-román piacösszekapcsolás. Ezt követi majd a tervek szerint az áramlásalapú kapacitásszámítási módszertanra való áttérés a Magyarországot is magában foglaló úgynevezett Core régióban, aminek a 2022 februárjára tervezett indulásával egyidejűleg történik majd meg a horvát-magyar határon is az összekapcsolás.

Az Interim Coupling projekt elindulásában kiemelt szerepet játszott a MEKH, mivel a magyar hivatal fogta össze a szabályozó hatóságok közötti folyamatos koordinációt, a Mavir pedig projektvezetőként vezényelte le a 7 ország 16 energetikai vállalata részvételével megvalósított közös munkát.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.