Szabályozás

Oroszország sem örül a karbonvámnak

NRGreport | 2021.06.19. 01:52

Oroszország szerint az EU szén-dioxid-adója nem csak a globális kereskedelmi szabályokat befolyásolhatja, de az energiaellátás biztonságát is veszélyeztethetik.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy a most bejelentett, bizonyos áruk behozatalára vonatkozó EU vám ütközhet a globális kereskedelmi szabályokkal és az energiaellátás biztonságát is veszélyeztethetik.

fotó: Alexander Novak (facebook)

Az EU által tervezett szén-dioxid-kibocsátási „karbonvám” hatálya a villamos energián túl egyebek mellett a vas, az acél, az alumínium, a cement és a műtrágyák importjára is kiterjedne. A tervezet tartalmazza az érintett importált termékekhez köthető szén-dioxid-kibocsátás, valamint az illeték kiszámításának metódusát is. E szerint a fizetendő tételt az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerében tartott aukciókon értékesített kibocsátási egységek záróárainak átlagaként fogják meghatározni (euró/megawattóra, illetve euró/tonna formában). Az illeték beszedése érdekében külön e célra alapítandó hatóságot fognak létrehozni, az érintett termékek behozatala pedig e hatóság engedélyéhez, illetve digitális tanúsítványok megszerzéséhez lesz kötve. A karbonvámból befolyó bevételt e hatóság fenntartására fordítanák, míg a fennmaradó összeg az uniós büdzsébe kerülhet.

Az Európai Bizottság szerint mindez teljes mértékben megfelel a Világkereskedelmi Szervezet szabályainak.

Oroszország volt energiaügyi minisztere a minisztérium belső magazinjának elmondta, hogy az ilyen szén-dioxid-határadók a következő években az olajra, a földgázra és a szénre is kiterjedhetnek, amelyek a moszkvai államkassza legfontosabb bevételi forrásai.

"Sok szakértő úgy véli, hogy a karonvám bevezetése a Kereskedelmi Világszervezet számos elvét sértheti" – mondta Novak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy kompromisszomot kellene ezügyben keresni, és közben az energiaellátás esetleges megszakadására figyelmeztet.

"A hagyományos üzemanyag- és energiaszektorok mesterséges korlátozó intézkedései csökkenthetik az ágazat jövedelmezőségét és befektetési vonzerejét, és ennek eredményeként felmerül az energiaellátás biztonságát fenyegető veszélye" – mondta Novak.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.