Vállalatok

Három hónapot is csúszhat a Baltic Pipe gázvezeték befejezése

NRGreport | 2021.06.21. 02:05

Folytatódnak a norvég gázt Dánián keresztül összekötő Baltic Pipe gázvezeték építési munkálatai a hónap elején bejelentett ideiglenes leállás után, de a befejezésben csúszás várható – közölte szombaton az Energinet dán hálózatüzemeltető.

Mivel azonban hatósági jóváhagyásra vár két érintett terület is, a projekt befejezése három hónappal késhet – tette hozzá a társaság.

A felfüggesztés azt követően következett be, hogy egy dán bizottság visszavonta a környezetvédelmi engedélyt, hivatkozva a vezeték védett egerekre és denevérfajokra gyakorolt ​​hatása miatt.

"A Dán Környezetvédelmi Ügynökség most bejelentette, hogy nincs kifogása az ellen, hogy az Energinets tervei szerint folytatódjanak az építkezési munkálatok egyes részeken"  –              áll az Energinet közleményében.

A várhatóan 2022-ben elkészülő projekt kulcsfontosságú Varsó számára az orosz gáztól való függőség csökkentése végett.

A gázvezeték 210 kilométeres szakasza Dánián halad keresztül a szárazföldön.

Az Energinet arra számít, hogy a teljes projekt 3 hónapot csúzszni fog. 

A projekt a megállapodás szerinti kapacitás nagy részét jövő év októberéig teljesíti, illetve 2022 végéig már teljes kapacitással számol.

Az Energinet nem részletezte, hogy milyen gazdasági hatásai lesznek a csúszásnak, ellenben jelezte, hogy Dániában két helyen is szünetel az építkezés 2022-ig, egy új környezetvédelmi engedély kiadására várva.

Fotó: Baltic Pipe

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.