Rezsi

Energiaspóroló tippek hőhullám esetére

Stuth-Nagy Niki | 2021.06.23. 03:00

Attól, hogy hazai viszonylatban brutális hőhullám rontott rá az országra, még nem kell ész nélkül, tíz fokra állítva járatni a klímát – ilyenkor is lehet egy kicsit környezettudatosabban gondolkodni, például az alábbi tippekkel.

Magyarországot a héten a levegőt 40 Celsius-fokra is felmelegítő hőhullám sújtja, de ezzel nincs egyedül – Kaliforniában a múlt héten például 50 fokot mértek, a hirtelen forróságra adott válaszreakcióként megnövekedett áramfogyasztás pedig jelentősen megterhelte az elektromos hálózatot. Itthon is fennáll ennek a veszélye, de kevesen tudják, hogy ha energiát akarunk spórolni még ebben a nagy melegben is, nem kell teljesen megválnunk a légkonditól, és otthon aszalódni a forróságban.

Vessük be a LED-lámpákat!

A LED-eket általában azért szeretjük, mert tovább bírják, mint a hagyományos izzók, és kevesebbet is fogyasztanak, ezáltal alacsonyabb tőlük a villanyszámlánk. Csakhogy a hőhullámban előjön egy nagyon kedvező tulajdonságuk is: kevesebb hőt generálnak. A hagyományos izzók működése során rengeteg energia elveszik hő formájában, a LED-ek azonban hűvösek maradnak, így nem melegítik tovább a helyiségeket. Ha még van olyan szoba, ahol nem LED-izzót használ, a nagy melegre való tekintettel cserélje le mindent.

Mozgassuk a levegőt!

A nagy melegnél már csak egy rosszabb van: ha a levegő is áll, nincs légmozgás, ilyenkor ugyanis még forróbbnak érezzük. Ahelyett, hogy letekerné 10 fokig a klímát, legalább éjszaka próbálkozzon meg a kereszthuzattal, esetleg egy ventilátorral, ugyanis már maga a légmozgás is jelentősen tudja csökkenteni az ember hőérzetét. Ha azonban elhagyja a helyiséget, kapcsolja ki a ventilátort – a légmozgással az ember hűl le, nem a szoba, így teljesen feleslegesen járatja ilyenkor.

Okosan használjuk az elektromos készülékeket!

Az egész családnak süteményt sütni ne a hőhullám közepén kezdjen el, és a tűzhely helyett is inkább használja a mikrót, az ugyanis kevesebb hőt termel. A mosogatógép is jobb, ha akkor megy, amikor kicsit hűvösebb a levegő, ha viszont nélkülözni tudjuk pár napig, inkább – vízspórolósan ugyan, de – mosogassunk kézzel. Minden nagyobb háztartási eszköz hőt termel, ami ilyenkor még hozzáadhat a problémához.

Vegyünk hidegzuhanyt!

A környezetnek is jó, a nagy hőségben pedig kifejezetten jólesik, ha nem melegvízzel zuhanyzunk, hanem hideg, de legalább langyos zuhanyt veszünk. A hőfok miatt ráadásul garantált, hogy nem fogunk sokat állni a tus alatt, így szinte biztos, hogy vizet spórolunk.

Redőnyt le egész napra!

Ha van rá lehetőségünk, egész nap húzzunk le minden redőnyt szinte teljesen, és használjuk a sötétítő függönyöket is! Ezek kinn tartják a fényt, így a nap melegét is, ami még extrán forrósítaná a házat vagy a lakást. Ha odakinn van némi légmozgás, vagy ventilátorokkal és kereszthuzattal meg tudjuk oldani, az ablakokat kinyithatjuk, de fontos, hogy a napsütésben árnyékoljuk le annyira a helyiségeket, amennyire csak lehet.

Óvatosan a klímával!

Úgy állítsa be a lakás hőmérsékletét, hogy a lehető legmagasabb hőfokon legyen, amit még el tud viselni hosszú távon – minden egyes Celsius-fok ugyanis 6-8 százalékkal adhat hozzá a háztartás energiafelhasználásához. Ez már magában nem tűnik kevésnek, de ha azt vesszük, hogy a hőhullám pár napig biztosan eltart, érdemes átgondolni.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.