Mobilitás

Magyarországon is kaphatók már hidrogén autók

Benedek Attila | 2021.06.23. 16:00

Aki szeretne itthon hidrogén hajtású autót vásárolni, az már megteheti: két típus is elérhető.

A leginkább az ipari gázairól ismert Linde Gáz Magyarország Zrt., Illatos úti telephelyén létesült az első hazai hidrogén töltőállomás. Az örömteli hírt két újabb követte: a Toyota és a Hyundai hazai kínálatában megjelentek a hidrogénnel üzemelő autók. Picit árnyalja a képet, hogy a hidrogén kút nem a klasszikus, teljesen publikus kút, amiből jó néhány található Kaliforniában vagy Németországban. Ahol a teherautót vagy a testes szabadidő-autót pikk-pakk meg lehet tankolni.

Az Illatos úton fel lehet tölteni az üzemanyagcellás autót, de ehhez szükséges előzetes bejelentkezés és némi adminisztráció. Ez a kissé korlátozott lehetőség, viszont remek kiindulópont a jövőre nézve. Így végre útjára indulhat a hidrogén infrastruktúra kiterjesztése, első körben a főbb tranzit útvonalak mentén.

A megnyílt hidrogén kút megmozgatta két vezérképviseletet fantáziáját is.

A Toyota, 2014-ben mutatta be a Mirait. Az érdekes formájú hidrogén autónak 2020-ban leplezték le a közízlésnek jobban megfelelő második kiadását. A Toyota, a kút megnyitásának az alkalmából szervezett egy teszt vezetést. Itt lehetett kipróbálni a 26 millió forinttól induló, menet közben a levegőt is megtisztító modellt.

A Nexo és az elődje

A koreai gyártó tesztnapján, hosszabb távon és a normál utakon lehetett kipróbálni a márka újdonságait. Köztük volt a Nexo is, amelyet 27 999 000 forintért lehet haza vinni. Ez a típus már három éves, ezért csak nálunk újdonság.

A márka egyébként a hidrogénnel működő üzemanyagcellával történő kísérletezés egyik úttörője. Ez alatt nem csak a teherautókat értjük, hanem a személyautós kínálatot is. Jó ideje a Hyundai is fejleszti az üzemanyagcellát, a Nexo elődje az iX35 Fuel Cell típus volt, ez a modell 2013-ban került forgalomba.

Adatok

A Hyundai Nexo egy 4,7 méteres, tehát a BMW X3 méretosztályába tartozó szabadidő-autó. A külsejéből nem látszik, hogy mennyire úttörő a felvonultatott technikája. Csak a karosszériába simuló kilincsek lehetnek a gyanúsak, kívülről leginkább az elegáns matt fényezés tűnhet fel. Hátul tárul fel az igazság, mikor láthatóvá válik a Fuel Cell felirat.

A Nexo padlólemezében három darab, 52,2 literes hidrogén tartályt helyeztek el. A hajtóanyag előnye gyorsan bemutatható: az autó percek alatt megtankolható. A valóságos hatótávot jól vissza adó amerikai mérés szerint (EPA), 611 kilométer a Nexo hatótávja. Ez igen biztató, miközben a testes suv mindössze 1814 kilós. (Jó tudni, hogy az esetek nagy részében, kb. fél tonna a hidrogént tankoló modellek súly előnye, a velük egy méretben lévő elektromos autókhoz képest!) 

A Nexo teljesítmény adatai a következőképpen festenek: 163 lóerő és 395 Nm. A hajtásrendszer 60 százalékos hatékonysággal működik. A zöld négykerekű 9,2 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, a végsebessége 179 km/óra.

A Nexo üzemanyacellájában az az újdonság, hogy már az új, tartós membrán elektróda katalizátor található benne. Ennek is köszönhető, hogy minimum 10 év vagy 160 ezer kilométer az élettartama. Az általa termelt áram, az autó hátuljában lévő 40 kWh-ás akkumulátorba is elkerülhet, ha nem közvetlenül az első tengelynél lévő villanymotort mozgatja.

A menetpróba

Ha esetleg valami földöntúli, szuper katartikus, felhőpamacsokat eregető utazási élményre várt a Nexo vezetése közben, akkor sajnos ki kell, hogy ábrándítsuk: semmi ilyet nem tapasztaltunk. Olyan a városi terepjáró vezetése, mint az elektromos autóké: a menetpedál lenyomására, villámgyors a villanymotor reakciója. A kiváló hangszigetelésű fülkében csend uralkodik, az utastér igen XXI. századi kinézetű, mintha egy űrhajóban ülnénk. Talán ez mutatja a legjobban – és az elő hívható folyamat ábra – hogy nem hétköznapi négykerekűben ülünk.

 

Fotó: Hyundai, Toyota

 

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.