Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

5 módszer, amivel a szállítóipar zöldebbé válhatna

Stuth-Nagy Niki | 2021.06.24. 06:55

Felmérések szerint a munkavállalók 88 százaléka szívesebben dolgozna olyan cégnél, ami ügyel a környezettudatosságra – a hozzáállás változik tehát, így az iparágaknak is lassan igazodniuk kell hozzá. A szállítóipar például az egyik legnagyobb szennyező, és az egyik olyan terület, ahol a legtöbbet lehetne javítani a helyzeten.

Az alábbi módszerekkel hatékonyabban lehetne zöldíteni a szállíítóipart, ami jelenleg a közlekedésből adódó kibocsátás oroszlánrészét adja. Az egyszerű megoldások anyagilag sem megterhelők a cégek számára, viszont környezettudatossági szempontból elengedhetetlenek.

Flottakövetés

Annak, hogy a cég képes legyen élőben lekövetni a járműveit, analizálni a legjobb és leghatékonyabb útvonalakat, rengeteg előnnyel jár, amelyek nem kizárólag a környezeti hatásokat jelentik. Pénzügyileg is megérheti a cégeknek ebbe fektetni, hiszen üzemanyagot is spórolhatnak, ami viszont alacsonyabb költségeket is jelent a környezetbarát működés mellett.

Rendszeres karbantartás

A járművek megfelelő állapota szorosan összefügg a környezeti hatásukkal – arról nem is beszélve, hogy egy idő után az elhasználódott flotta anyagilag is veszteséges lehet. Már az apró hibák is lényegesen csökkenthetik a hatékonyságot és jelenthetnek nagyobb pénzügyi ráfordítást a cégeknek, arról nem is beszélve, hogy folyamatos kockázatot hordoznak magukban. Ami a környezeti hatásokat illeti, a rosszul karbantartott járművek még több káros környezeti gázt engedhetnek ki magukból.

Modern technológia

Sok kisebb szállítmányozó cég nem igazán foglalkozik azzal, hogy a legújabb technológiákat bevezesse a vállalat mindennapi életébe, pedig ezek általában sokkal környezet- és energiatudatosabb megoldások is. Nem kell rögtön az elektromos autók tömeges felvásárlására gondolni – már a hatékonyabb irodai gépek is sokat segíthetnek a munkában.

Zöldebb irodai munka

A szállítócégeknek nemcsak az úton, de az irodában is lehetőségük van arra, hogy környezettudatosabbá tegyék a működésüket. A hagyományos tanácsok ide is illenek: a felesleges fűtés és hűtés nagyon sok energiát visz el, a gépeket, amikor csak lehet, érdemes kikapcsolni, és a hulladékcsökkentésre is fontos odafigyelni. Ez összefügg azzal, hogy a munkavállalók nagy része olyan vállalatnál dolgozna legszívesebben, amely figyel a környezettudatosságra – az irodában ez rögtön látszik is, ha így van.

Fenntartható csomagolás

Nemcsak a szállítás maga, de a csomagolás is lehet környezettudatosabb. Szerencsére a nagy márkák most már figyelnek arra, hogy újrahasznosítható anyagokból készítsék el a termékeik csomagolásait, de még mindig nagyon sok a felesleges műanyag bennük, és legtöbbször csak látszatmegoldásként szolgálnak az újra felhasznált külső papírok. Az első lépésnek pedig ennek kellene lennie: az egyszer használatos műanyagok teljes kivezetésének. Ha emellett még újrahasznosított is a csomagolás, azzal már rengeteget teszünk a környezetért.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.