Mobilitás

Chilében zajlik a világ legnagyobb szintetikus üzemanyag gyártási kísérlete

Benedek Attila | 2021.06.24. 08:00

A Chilében zajló szintetikus üzemanyag gyártási kísérlet arra adhat választ, hogy miként és mikorra lehet zöldebbé tenni a bolygón közlekedő, kb. 1,2 milliárd, hagyományos üzemű autót.

Az eFuel projekt értelméről, a mellette és ellene szóló érvekről itt olvashat. Most a részletek következnek, amelyek mögött nemzetközi olajipari multik találhatók és persze a Porsche.    

Teljesen érthető a német cég törekvése, mert gyártmányaihoz sokat hozzátesz a belső égésű motor, például a hangjával. Ezért a márkának elemi érdeke, a hagyományos hajtásmód minél további gyártásban tartása.

A másik oldalon viszont megtalálható az előre tekintés is: a stuttgarti cég 2025-ig, 15 milliárd eurót invesztál az elektromos technológia fejlesztésébe és a digitalizációba. Tehát nem ragadtak le a múltban.

Jó szelet!

A vitorlás köszöntés nem a véletlen műve. A német hidrogén tanács mellett, a német állam is mellé állt a különleges eFuel projektnek.

A helyszín Chilének a Magallenes tartománya, ahol a szél folyamatosan munkára tudja fogni a Siemens Gamesa turbinák lapátjait. Az így nyert zöld árammal lehet a vízbontást környezetarát módon megoldani.

Az erre használt PEM, azaz proton cserés membrán, ismerős lehet a hidrogénnel működtetett üzemanyagcellás autókból. A levegőből kinyert szén-dioxidot és szén-monoxidot bontják fel, majd egyesítik a hidrogénnel. Ennek a műveletnek az eredménye a teljesen klíma semlegesen előállított metanol, azaz e-metanol. Ehhez a ponthoz jól kapcsolható az ExxonMobil, amelynek a zöldítési terveiről ebben a cikkben tájékozódhat.

Átalakítás és tesztelés

Az említett cégek mellett szerepet vállal az úttörő projektben egy kínai energiaipari csoport (AME), az olasz Enel, a Siemens Energy és a chilei ENAP is. Az amerikai világcég nem csak abból veszi ki a részét, hogy az idei és a 2022-es Porsche Szuperkupa autóit ellátja a fenti módon készített eFuellal, azaz szintetikus üzemanyaggal.

A gyártás talán legfontosabb tényezőjét is ők biztosítják, amelyet MTG-nek rövidítenek. Az eljárásuk segítségével lesz a metanolból, a kutakon tankolható benzin, gázolaj vagy kerozin.

Az új verseny üzemanyag tesztelése az 510 lóerős versenyautóban már megtörtént. Komoly lesz rá az igény: az egész versenysorozatot ellátják ezzel a különleges, karbon semlegesen előállított benzinnel, ami az elégetésekor csak minimálisan szennyezi a környezetet. Ezen kívül a világ számos pontján működő Porsche Experience Centerekbe is szállítanak majd az eFuelból. Ugyanis nemsokára az úttörő szerepet betöltő benzinnel üzemeltetik az ott használt autókat. A Porsche, 20 millió Euróval szállt be a dél-amerikai kísérletbe.

Az első célja a chilei üzemnek – azaz a Haru Oni projektnek –, hogy 2022-ig 130 ezer liternyi eFuelt állítson elő. 2024-re ez a mennyiség felmegy 550 ezer literre, 2026-ra a megcélzott szám 550 millió liter. Az évek alatt megszerzett tapasztalatokból jól lehet kalkulálni, hogy az árak mikor, mennyire fognak lecsökkenni és milyen a jövője az új zöld megoldásnak.

 

Fotók: Porsche, Siemens Energy

 

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.