Trading

Három éves csúcs felé tart az olajár

NRGreport | 2021.06.25. 01:10

Az olajárak a héten stabilizálódtak, és megközelítették az elmúlt három év legmagasabb szintjét. Jót tett a trendnek az amerikai készletek lehívása és a felgyorsuló német gazdasági aktivitások.

A 2015-ös iráni nukleáris megállapodás jövőjével kapcsolatos kétségek – amelyek megszüntethetik az iráni kőolajexportra vonatkozó amerikai szankciókat – szintén támogatták az áremelkedést.

A Brent 75,31 dollárra emelkedett a csütörtöki nap folyamán, az amerikai nyersolaj hordónként szintén 73 dollár felett jár. Mindkét referenciaérték az eddig legmagasabb szint 2018 októbere óta.

forrás: oilprice.com

A Németországból érkező kiskereskedelmi adatok szerint is most ugrott legnagyobbat felfelé a piac a több mint három évtizeddel ezelőtti német újraegyesítés óta, ami még tovább erősítette az európai üzemanyag-kereslet helyreállásával kapcsolatos várakozásokat.

A kőolaj-exportáló országok szervezete és szövetségesei, az OPEC + július 1-jén ülésezik legközelebb. Már egy ideje tárgyalások folynak arról, hogy augusztustól engednének a tavalyi rekord szintű termelés-csökkentésen, de még döntés nem született ezügyben- közölte két OPEC + forrás is a héten.

Dharmendra Pradhan indiai olajminiszter szerint a termeléscsökkentést abba kell lassan hagyni és fokozatosan visszaállni, mivel a magas árak gerjesztik az inflációt.

Néhány iparági vezető nemrég arról beszélt, hogy a nyersolaj 2014 óta először tér vissza 100 dollárra. Irak néhány napja jelentette be, hogy hamarosan 80 dollár lesz az olaj ára.

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.