Vállalatok

A horvát–magyar gázpiaci együttműködés mindkét partner számára előnyös

NRGreport | 2021.06.26. 11:00

A horvát és magyar gázpiacok részleges összekötése hozzájárulhat a Krk-szigeti LNG-terminál kereskedelmi „hatótávolságának" Ukrajnáig történő kibővítéséhez is Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese szerint – írta az MTI az MEKH közleménye alapján.

Idén 36. alkalommal rendezték meg az Opatija Fórumot, a Gázszakértők Nemzetközi Tudományos és Szakmai Találkozóját. Magyarországot Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese képviselte a találkozón, aki a horvát–magyar gázpiaci kooperáció távlatairól tartott előadásában egy szakértői munkacsoport felállítását javasolta a két ország közötti gázpiaci együttműködés lehetőségeinek feltérképezésére és a lehetséges fejlesztések ütemtervének kidolgozására.

A MEKH elnökhelyettese arra is kitért, hogy az idén üzembe helyezett Krk-szigeti cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadó állomás kapacitásnövelése és kihasználtságának fokozása új perspektívákat nyit Horvátország és Magyarország számára, és tovább javítja a régió ellátásbiztonságát.

Ságvári Pál szerint Magyarország a kiterjedt energiaipiaci kapcsolatoknak köszönhetően, a horvátországi LNG-terminálra tengeri úton érkező földgázt el tudja juttatni olyan nagy felvevőpiacokra is, mint Ukrajna.  Kiemelte továbbá, a Horvátországgal való részleges piac-összekapcsolás jótékonyan hat a piaci likviditásra és ösztönzi a versenyt, ami alacsonyabb nagykereskedelmi árakat eredményez.

Az MEKH elnökhelyettese hangsúlyozta: a horvát–magyar–ukrán gázfolyosó vonzóbbá tételéhez szükség van az útvonal szállítási költségeinek versenyképesebbé tételére. Ezzel kapcsolatban Magyarország és Ukrajna tárgyalásokat folytat a két ország közötti határkeresztező kapacitások nem-megszakíthatóvá tételéről.

A horvát gázpiaci fórumon idén a MEKH mellett több hazai vagy hazai kötődésű szereplő is megjelent – köztük az FGSZ Zrt., a CEEGEX Zrt. és az MFGK Croatia Ltd. vezetői –, melyek szintén kiemelték a két ország közötti együttműködés lehetőségeit.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az FGSZ Földgázszállító Zrt. működési engedélyében, az évi 6 milliárd köbméter kapacitással rendelkező kiskundorozsmai szerb-magyar betáplálási ponttal és hozzá kapcsolódó 15 kilométeres vezetékszakasszal bővíti ki a földgázszállító-vezetékek és a betáplálási pontok listáját. Így a 2021. október 1-től kezdődő gázévre lehetővé válik a Szerbia felőli beszállítási kapacitások lekötése az épülő új földgázbetáplálási ponton. 2021 júniusában pedig már elindult a magyar, román, szlovák, cseh, lengyel, osztrák és német felek együttműködésével az Interim Coupling, vagyis a másnapi kereskedésű villamos energia piac-összekapcsolás projekt (DE-AT-PL-4M MC project), majd 2022 februárjától a még szélesebb európai térséget, az úgynevezett Core-régiót felölelő áramlás alapú (flow-based) másnapi piac-összekapcsolás. 2022 márciusában pedig várhatóan megvalósul a magyar–szlovén villamos energia határkeresztező távvezeték üzembe helyezése is.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.