Mobilitás

Elektromos autó pályázat: órák alatt elfogyott a támogatás

Benedek Attila | 2021.06.26. 06:00

Az elektromos autók növekvő népszerűségét bizonyítja, hogy az idén kiírt pályázat néhány óra alatt lefutott. Ez mutatja, hogy a vásárlók egyre tudatosabban költik el a pénzüket.

Ahogy arról korábban cikkünkben írtunk, az Innovációs és Technológiai Minisztérium a klíma- és természetvédelmi akciótervben foglalt célok elérése érdekében 2021-ben is meghirdette pályázatát, amivel támogatást lehet nyerni elektromos autó vásárlására.

Tavaly 27 óra kellett ahhoz, hogy több milliárd forintnyi állami ingyen pénz gazdára találjon. Ez már előre vetítette az érdeklődés nagyságát. Az idei kiíráson pár változást eszközöltek, köztük a legfontosabb, hogy három szakaszra osztották a pályázatot.

Az első kör június 14-én indult, de a július elejéig tartó határidő szuper optimistának bizonyult, mert pár óra alatt elfogyott a kiosztásra kerülő egy milliárd forint. A következő kör elviekben augusztus 9-én kezdődött volna, az utolsó pedig október 9-én startolna.

A feltételes mód azért használatos, mert a magánvásárlók pályázatára szánt 3 milliárd forintos keret, kb. hat óra leforgása alatt elfogyott. Mivel addig hosszabbították meg az első határidőt, amíg kitartott a 3 milliárdos keret… Ez a sebesség igencsak felkészült pályázókra vall, a pályázati honlap, 1500 igénylés befogadásáról adott hírt.

A taxizásra használt autók zöldítésére a tavalyi 2 milliárd helyett, idén már 3 milliárd forint jutott. Ezért több zöld személyszállító kerülhet az utakra. Ez a terület is átalakult, a vételár korábbi 55 százalékos támogatása, 45%-ra csökkent. Az autók vételára 1 és 15 millió forint között lehet.

Változás

Az egyik legfontosabb változást az idei elektromos autó pályázatban az jelenti, hogy a pályázathoz kellett csatolni a regisztrált kereskedőknél leadott rendelést. Ezzel kiszűrték azokat akik még nem döntöttek és azokat is, akik „csakúgy” pályáztak és nyertek, de később nem éltek a lehetőséggel. (Akadtak ilyenek.)

Ez a feltétel adott némi fűszert a pályáztatásba. A kérdés az, hogy mi történik akkor, ha valaki bukja a pályázatot, és az állami pénz nélkül nem tudja vagy nem akarja megvenni a hőn áhított elektromos autót?

Az időben nyilvánosságra került feltételek, a kereskedőket is felkészítette. Ennek köszönhetően, bővülő és „jóárasított” kínálatot tudtak biztosítani. A legfontosabb változás az idei pénz eső terén, hogy csak magánszemélyek, egyesületek és alapítványok pályázhattak. Ezért cégek, vállalkozások most nem indulhattak.      

Ár határok

Az ár határok úgy alakultak, hogy a 12 milliós értékhatár alatt, 2,5 milliós támogatás igényelhető, de ez a vételár max. 50 százaléka lehet csak.

Aki nagyobb összegben gondolkodik, az a 12 és 15 millió közötti ár sávban 1,5 millió forintos állami pénzt nyerhetett. Ennek a hatására azonnal lement a Tesla Model 3 kezdő ára. A vételi kedvet azonban el tudja venni, hogy a márka kialakulóban lévő – azaz jelenlegi nulla – hivatalos szervizhátterét a biztosítók egekbe szökött biztosítási díjakkal honorálják.

Aki nagycsaládosként gondolkodott az elektromos autóban, az is nézelődhetett. Ugyanis 14 millióig, 2,5 milliós támogatás volt nyerhető, a hétszemélyes vagy annál több üléssel rendelkező járművekre. Erre rájöhet még a nagycsaládos kedvezmény is.

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.