Fenntarthatóság

Antidepresszánsok őrjítik meg az édesvízi rákokat

Stuth-Nagy Niki | 2021.07.01. 06:10

A legtöbb ember nem figyel arra, hogy a gyógyszereit a megfelelő módon selejtezze, ez pedig – túlzás nélkül – az édesvízi rákok életébe kerülhet. Rájuk ugyanis másképpen hatnak a vizekbe kerülő gyógyszermaradványok, emiatt pedig többet járnak el élelemért, ez pedig veszélyes a ragadozóik miatt.

A legtöbb ember nem tudja, pontosan hogyan kellene megszabadulnia a már nem használt gyógyszerektől. A legrosszabb, amit tehetünk, az az, hogy a kommunális hulladékba dobjuk őket, de az sem jó megoldás, ha lehúzzuk őket a vécén, mindkettő nagyon veszélyes lehet a természetre. 2005 óta Magyarországon egy nagyon jól koordinált, zárt rendszerben működik a lejárt szavatosságú gyógyszerek kezelése, ami azt jelenti, hogy ezeket a készítményeket le lehet adni a patikákban, illetve minden olyan helyen, ahol gyógyszereket forgalmaznak. Erre a célra gyógyszerhulladék-gyűjtő dobozok vannak kihelyezve.

De miért baj az, ha a gyógyszerek a természetbe kerülnek? Erről érdemes a folyami rákokat megkérdezni, amelyek számát mostanában tizedelik a gyógyszerek, méghozzá elég érdekes módon.

A Floridai Egyetem kutatói kimutatták, hogy a vízben található antidepresszánsok hatására a folyami rákok viselkedése megváltozik, ez pedig nagyon veszélyes számukra. Míg az antidepresszánsok jellemzően nyugtató hatásúak az embereknél, a rákokra pontosan az ellenkező hatást fejtik ki: sokkal többet mozognak, többet járnak el élelemért, ezért pedig megnő a kockázat arra, hogy levadásszák őket.

A Floridai Egyetem kutatói az elsők, akik azt figyelték meg, hogy a folyami rákok hogyan viselkednek alacsony vízszennyezettség mellett is. Ahhoz, hogy ennyi depresszánsmaradvány legyen a vízben, nem is feltétlenül kell magasabb mennyiségű gyógyszert a vizekbe juttatni, elég, ha sok olyan ember él a környéken, aki szedi a tablettákat, a vizelettel és a széklettel is ürül valamennyi.

A folyami rákok algákat, növényeket, és gyakorlatilag bármi olyat megesznek, ami a folyók és a tavak fenekén található. Éppen ezért nagyon fontos szerepet játszanak a tengeri ökoszisztémában, ha a számuk nagyon megfogyatkozik, az a többi állat- és növényfajra is erősen hatással lesz.

A kutatók laboratóriumi körülmények között vizsgálták az állatok viselkedését: az egyik csoport ráknál a hagyományos életkörülményeket rekonstruálták, a másiknál pedig ezt még megtoldották reális mennyiségű gyógyszermaradvánnyal. A kísérlethez gyakori antidepresszánsokat, úgynevezett szelektív szerotonin visszavétel-gátlókat (SSRI) használtak. Azt találták, hogy bár az állatok gyakrabban kerestek élelmiszert, amikor gyógyszereknek tették ki őket, az agresszivitásukat nem növelték a vegyületek – amikor a szakértők azt vizsgálták, hogy az élelmet vagy a másik rákot keresik inkább a kísérletben, a rákot kerülték, és nagyon aktívan az élelem felé indultak meg.

Az Ecosphere című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány konklúziója az, hogy mindenkinek fontos lenne, hogy a gyógyszerektől megfelelő módon szabaduljon meg – ez nemcsak a rákok, hanem az egész élővilág érdeke is.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.