Rezsi

Ez az 5 legfontosabb előnye az otthoni napelem-használatnak

Stuth-Nagy Niki | 2021.07.02. 05:23

Itthon még mindig nem széles körben tudatosult, de a napunk az egyik legmegbízhatóbb energiaforrás. A technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már lakossági szinten is megéri napelemmel nyerni az energiát, nem csoda, hogy egyre többen gondolkodnak rajta, hogy élnek a lehetőséggel. Az alábbi előnyök talán azokat is meggyőzik, akik még hezitálnak.

A hazai lakossági naperőművek beépített teljesítménye a mostani bővülési tempóval pár év alatt elérheti a Nemzeti Energiastratégiában 2030-ra kijelölt 800 MW minimális célt, de a 200 ezres darabszám is határidő előtt teljesülhet – írja a Portfólió.

A háztartási méretű napelemes kiserőművek beépített teljesítménye már 2020 végén 719,09 MW volt, amint az a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) május 19-én közölt adataiból kiderült, ebből azonban a természetes személyek, vagyis a lakosság részesedése csak valamivel több mint 442 MW volt, míg a fennmaradó rész nem természetes személyek, vagyis cégek és intézmények tulajdonában állt.

Ennek ellenére a lakossági területen is egyre népszerűbb a napelemes megoldás itthon is – mutatunk néhány érvet, ami a hezitálókat is meggyőzheti.

A legegyértelműbb: a környezettudatosság

Egyelőre úgy tűnik, nem vagyunk túl jók abban, hogy megfékezzük, vagy legalább nagyon lelassítsuk a globális felmelegedést, az energiafogyasztásunk pedig ennek egy nagy szeletéért felelős. A napelemek, bár gyártásuk és a hozzájuk szükséges anyagok bányászata nem a legzöldebb, az áramtermelésben már az élen járnak. A működésük nem jár széndioxid-kibocsátással, és vizet sem kell elhasználni hozzá.

Alacsony, szinte nem létező áramszámlák

A napelem teljesítményétől függően az áramszolgáltatótól érkező elektromosságot akár teljesen hanyagolhatja is, függetlenedhet tőle, így egy fillért sem kell fizetnie az áramért. A napelemek bekerülési költsége ugyan még mindig viszonylag magas, de visszahozza az árát, ha jelentősen lecsökken miatta a rezsi.

Bárhol installálhatók

A napelemek egyik legnagyobb előnye, hogy olyan területen is be lehet őket vetni, ami teljesen messze van mindenféle „civilizált” területtől. Így, ha valaki szeretne elvonulni, illetve olyan helyre költözne, venne nyaralót, hétvégi házat, ahová még áram sincs bekötve, a napelemek segítségével nem is kell ilyesmivel foglalkoznia. A napenergia univerzális, mindenhová be lehet kötni.

Nagyobb árambiztonság

Minél több napelem van hálózatra kötve egy területen, annál kisebb az esélye annak, hogy a hálózat túlterhelődjön, és emiatt áramszünet, vagy bármilyen áramkimaradással járó hiba lépjen fel. A napelemek ugyanis csökkentik a hálózatra nehezedő terhelést.

Munkahelyeket teremt

Ahogy a napelemipar egyre növekszik, úgy van szükség több munkaerőre is a területen: a tervezéstől kezdve a gyártáson át a beszerelésig mindenhová szakemberekre van szükség, ezért új iparágak is létrejöhetnek. Éppen ezért a napelembe való befektetés nemcsak a saját érdeke, hanem a közösséget is szolgálja.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#napelem   #napenergia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.