Fenntarthatóság

Változatlan feltételekkel igényelhető támogatás a napelemes rendszerekre

NRGreport | 2021.07.02. 12:00

"Megmarad a szaldóelszámolás a napelem-telepítéseknél az otthonfelújítási támogatást igénybevevőknek, ami hozzájárul ahhoz, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglalt célnak megfelelően 2030-ra legalább 200 ezer, átlagosan 4 kilowattos napelemes rendszer kerüljön telepítésre a háztartásoknál" – jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

 Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervezete szerint 2021. július 1-jét követően telepített napelemes rendszerekre már olyan kereskedői és elosztói szerződést követeltek volna meg, amely nem tenné lehetővé az éves szaldóképzést.

„A kormány döntése értelmében azonban július elsejétől nem kerül bevezetésre a bruttó elszámolás, ha a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatást napelemes rendszerek telepítésére veszik igénybe.”

Az államtitkár hozzátette: a szerdán megjelent rendeletmódosítás alapján a családok a programban továbbra is úgy igényelhetnek az újonnan telepített napelemes rendszerekre 50 százalékos támogatást, hogy a közcélú hálózatba betáplált és a vételezett villamos energia éves szinten kerül összesítésre, annak egyenlege mértékéig sem energiadíjat, sem rendszerhasználati díjat nem szükséges fizetni. Ezzel a hálózat az egész évre ingyenes energiatárolási és szállítási szolgáltatást nyújt és lehetőség van a nappali többletet éjszaka használni vagy a nyári többlettermelésből fedezni a téli áramigényt.

Az éves szaldó feletti termelést az áramszolgáltató vállalkozások a fogyasztói szerződés szerinti termékáron vásárolják meg a számlaképes kistermelőtől; az ügylet évi 12 ezer kilowattóra mennyiségig személyi jövedelemadó-mentes. Az éves szaldó feletti fogyasztásért, az ITM közleménye szerint a felhasználónak a szerződése szerinti bruttó fogyasztói árat kell kifizetnie.

A korábbi információk szerint a szaldó elszámolás teljes körű kivezetésének kötelezettsége 2023. december 31. után terheli Magyarországot, mivel 2024-től az Európai Unióban megszűnik a szaldó elszámolás. Az eddigiek szerint, azonban, akik szaldó elszámolás mellett telepítettek napelemet Magyarországon, ebben az elszámolási módban tudnak maradni 2024 után is.

A szaldó elszámolás utáni korszak, mint már korábbi cikkünkben is megírtuk, kedvezhet az energiatárolóknak, hiszen az innovatív akkumulátoros energiatárolók újabb lendületet adhatnak nem csak a nagyobb, ipari méretű, de a háztartási naperőművek hatékonyságnövekedésének és terjedésének is. A napelemek által megtermelt energiát általában a rendszer elsőként felhasználja, ám ha többletenergia áll rendelkezésre, az az akkumulátorba kerül.

 

Fotó forrása: Unsplash

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.